onsdag, augusti 31, 2011

Centerpartiet tar steget framåt

Annie Lööf är föreslagen till ny partiordförande för Centerpartiet. Ett förslag som jag är mycket nöjd med. Jag tror också att Anders W Jonsson kommer bli bästa komplementet som 1:a vice ordförande.

Processen fram till detta beslutet tycker jag också har varit riktigt bra! Att man kan stöpa blöta kandidaterna. Ställa kandidaterna mot väggen i sina frågor för att bilda sig en egen uppfattning är bra. Något helt annat än det totala maktfullkomliga spelet som är bakom Socialdemokraternas sätt att välja partiledare på.

Annie är starkt kommunikativ, har förmågan att fortsätta att utveckla Centerpartiets politik och hon har ett så otroligt starkt stöd inom partiet. En kraftig majoritet bland distrikt, avdelningar och enskilda medlemmar som har hört av sig till valberedningen med förslag har valt Annie som partiledare. Det är ett antal steg kvar på resan fram till stämman i Åre. Nu när diskussionerna runt partiledaren har nått ett delmål kan den fortsatta politiska diskussionen ta vid. Det är många förslag att ta ställning till.

Media:
DN, SR, SVT, Expressen, SvD artikel, SvD Analys, Aftonlbadet 1, Aftonbladet 2, GP 1, GP 2

Bloggar:
Magnus Andersson, Fredrick Federley, Anna-Karin Hatt, Johan Hedin, Centerpartiet Göteborg, Ingemar Johansson, Centerpartiet Gävleborg, Anders W Jonsson, Emil Källström, Mikael Andersson, Thomas Böhlmark, Göran Petterson

fredag, augusti 19, 2011

Tvingad till medlemskap i HSB

Sådär nöjda som vi är efter ett köp av första bostadsrätten blev vi mindre nöjda när det kom ett brev som kan sammanfattas så här.

"Vi har fått meddelande om att ni har köpt bostadsrätt för att ni ska beviljas medlemskap i föreningen och få tillträde till lägenheten måste ni bli medlemmar i HSB. Dels måste ni betala en engångssumma som ni får tillbaka vid utträde och dels en årsavgift."

Nog för att jag kanske inte hade dom högsta tankarna om HSB sedan tidigare men till vilken nytta ska jag tvingas in som medlem i en organisation som jag absolut inte har något intresse av att vara medlem i?

Bostadsrättsföreningen är en HSB förening. Föreningen får mer än gärna avtala med HSB om allt som har med drift och administration att göra och ta betalt av mig genom månadsavgiften för boendet i lägenheten, men varför ska jag utöver detta betala en andel och årsavgift till en organisation jag inte är säker på att jag vill stötta med mitt medlemskap?

När jag har kollat upp hur organisationen HSB är uppbyggd ser det mörkt ut att få till en förändring. Bostadsrättsföreningen måste anta normalstadgarna där jag förstått det som man kan göra ändringar och lokalanpassa. Gissningsvis så finns det vissa gränser för vad man får ändra i för att föreningen ska få medlemskap i övriga HSB rörelsen. Tex denna mening om medlemskap.

Allmänna bestämmelser om medlemskap i föreningen § 4
Inträde i föreningen kan beviljas den som är medlem i HSB och
1. kommer att erhålla bostadsrätt genom upplåtelse i före
ningens hus, eller
2. övertar bostadsrätt i föreningens hus.
Annan juridisk person än kommun eller landsting som förvärvat
bostadsrätt till bostadslägenhet får vägras medlemskap.


Sedan väljer alla föreningar ombud till en regional HSB förening som i sin tur utser ombud till ett riksförbund. Oklart i vilket led som tar normalstadgarna eller om det bara är en grupp som har skrivit ihop en rekommendation till lokala bostadsrättsföreningen. Men lite bitter är jag. Se detta som detta årets ring P1 bloggpost.

Uppdatering 110831
Fler än jag har reagerat på detta. Här finns mycket väl genomgånget vad som gäller och att det är möjligt att som boende i en HSB lägenhet begära utträde.
Sedan har sidan ett forum där de funderar kring om HSB bryter mot europakonventionen ang negativ föreningsfrihet.