lördag, januari 31, 2009

Namninsamling mot skolan

Dags för lite lokalpatriotism igen.

Det var för ett tag sedan en namninsamling mot bygget av en ny gymnasieskola och att det skulle bli en folkomröstning mot det av Lysekils fullmäktige redan godkända beslutet.
Eftersom deras namninsamling inte följde vallagen så det blev förslaget till fullmäktige att avslå en folkomröstning.

De som är drivande i namninsamlingen bor båda två i norra hamnen och jag undrar om de är emot skolbygget i sig eller emot att Norra Hamnen håller på utvecklas och bli tillgängligt för fler än de som bor där?

Nu kan man säga att kritikerna mot skolbygget kan delas upp i två grupper:
1. De som är emot allt bra som Alliansen i Lysekil gör.
2. De som inte tycker att Norra Hamnen skall utvecklas.

Tråkigt nog så finns det väldigt många sätt för de som är emot detta att försena bygget, men jag hoppas för Lysekils unga att det inte blir försenat för mycket, en utdragen process kostar otroligt mycket pengar och det är verksamheten i Lysekil som drabbas.

Förslaget på detaljplan för skolbygget.

fredag, januari 30, 2009

Ny färdriktning?

Nu ska vi se här, Mona vill tillbaka till det gamla, ingen ny färdriktning här inte.

Det är ett svek och ett slöseri mot inte minst ungdomar att de inte ges chansen till jobb. Vi vill bygga ut den högre utbildningen, skapa fler möjligheter till utbildningsvikariat och trainee-platser.


Hon tycker det är konstigt att inte unga får jobb, nä för pga arbetsrätten är det dom som sparkas först och när det börjar anställas igen så är det som sist har rätt att anställas igen. Ta tag i problemet med arbetsrätten och regelkrånglet istället för fortsatt spackel och tramsiga åtgärder.
Samtidigt är det idag 10 000 tomma platser på högskolan men det säger hon inget om.

Men som sagt deras politik fungerade inte innan 2006 och det kommer inte fungera efter 2010, jag tror inte att de ens får försöka förstöra det arbetet som alliansen har gjort.

Fler kommentarer
1, 2, 3, 4, 5, 6

måndag, januari 26, 2009

Makroekonomi

Nu har jag bara läst två veckor på grundkursen i nationalekonomi men det är verkligen intressant att få höra bakgrunden till varför det är som det är och fungerar som det gör hela teorierna, funktionerna och uträkningarna bakom.

Har du en höst eller vårtermin över är det en riktigt bra kurs att läsa, får se om jag tycker det närmare sommaren.

Mitt liv börjar det bli lite ordning på, kapitlet Falkenberg är färdigt på torsdag då besiktningen är gjord och nycklarna är inlämnade.

onsdag, januari 21, 2009

Det där med skivor

Skivindustrin har ojat sig länge över att skivförsäljningen minskat de senaste och skyller allt på Mp3, mycket riktigt, vem vill springa runt med en riktigt fet tung skivspelare som tar typ 20 låtar eller något litet enkelt som tar hela skivsamlingen och lite mer.

Läs denna jämförelsen mellan varvsindustrin, bilindustrin och skivindustrin.

måndag, januari 19, 2009

Nytt liv

Idag började mitt nya liv som student och det känns bra. Kursen i nationalekonomi verkar bra och radade upp mycket av det jag är intresserad av så jag har verkligen träffat rätt!

Får se hur det blir efter föreläsning numer två, just nu går det mesta i mitt liv ut på att komma igång och vänja mig vid allt här så bloggandet kommer igång efterhand.

tisdag, januari 13, 2009

Skapar problem som inte finns

Ytterliggare ett inlägg min lilla lokalpatriotiska kampanj om Gymnasieskolan i Lysekil.

Jag börjar fundera om det letas lika många fel och brister för att stoppa allt som ska byggas, göras och tänkas i andra kommuner som i Lysekil?

Nu har Havets Hus oroat sig över antalet parkeringsplatser i yttrandet till detaljplanen. Det kommer byggas fler parkeringsplatser runt skolan och när skolan är stängd får då alltså Havets hus fler parkeringsplatser.

När har Havets Hus mest besökare? - sommaren och helger
När är skolans elever lediga? - sommaren och helger

måndag, januari 12, 2009

Ger avgångsbidrag en flexibel arbetsmarknad?

Skönt med en bra beskrivning av globaliseringens effekter av Lars Calmfors i dagens SvD.

Jag tycker inte hans förslag för att möta detta är helt klockrent, ett statligt avgångsbidrag till alla oavsett om de blir arbetslösa eller inte.
Stöd ifrån staten ska betalas ut till dom som behöver det och vi ska verkligen inte ha fler allmänna försäkringar, alldeles för stor del av statens budget går till att administrerar bidrag, vill facken och företagen ha detta kan de förhandla fram det och sedan skaffa ett eget system.

Men ett avgångsbidrag är inte det största hotet mot flexibiliteten på Sveriges arbetsmarknad det är den fruktansvärt jobbfientliga arbetsrätten. Det är först när folk blir uppsagda som det börjar röra på sig lite lite och folk glömmer atthälften av de varslade blir vinnare(sida 18)! Tänk så många frivilliga vinnare vi kommer få och hur mycket bättre vi kan använda globaliseringen om vi är mer flexibla även i en högkonjunktur.

Sedan kommer den vanliga försvara arbetsrätt tugget men varför ska man anställa någon med enda målet att sparka människan? Visst finns det idioter bland företagarna som det finns idioter i fackförbunden, det finns dåliga exempel nästan överallt men varför förstöra för alla när bara några få missköter sig? (Mer Las av PL&C)

Men som sagt vi behöver inte fler olika sorters bidrag detta är inget staten ska sätta sina feta fingrar i!!

Rekryteringsbloggen skriver också.

söndag, januari 11, 2009

Flyttpackning och avslut

Det är knepigt och svårt att bara avsluta mig själv hela tiden utan påbörja något nytt.
Jag är van att alltid ha något nytt att tänka på samtidigt som ett annat projekt avslutas.
Samtidigt som jobbet avslutas håller jag på att fundera på hur jag ska lägga upp min flytt när detta är första gången jag flyttar på riktigt.
Var inte så svårt att flytta till Falkenberg när nästan allt kom packat i lådor och jag visste innan hur det skulle va nu är läget lite annorlunda speciellt när nästan allting ska magasineras på olika ställen längsmed västkuten.

Men men detta kommer bli sjukt bra och jätte härligt när allt är klart som vanligt ;)

fredag, januari 09, 2009

Hittat på Spotify

Jag har överst på min Spotify en lista där jag lägger in låtar jag av någon anledning i något tillstånd faller för eller vill höra mer av.


Döm mig inte men tolka mig fritt

onsdag, januari 07, 2009

Twitter bom idag

Ja vad ska man säga landade Twitter ordentligt i Sverige idag?
Har nog dubblat bevakningslistan idag och undrar om det håller sig under resten av veckan..

Magnus Andersson har listat fler Centerpartister som har börjat senaste tiden.

söndag, januari 04, 2009

Dagens lästips!

Ska precis springa ut och jobba lite när jag via Per Ankersjö ser en bra DN debatt som presenter forskning om varför statligt ägande inte är bra, självklart inte enligt mig men när diskussionerna under hösten har varit som den är så måste detta förklaras om och om igen.

lördag, januari 03, 2009

Falkenberg vinner

Ser på körslaget, jag tror att Falkenberg kommer vinna och det betyder att jag har bestämt mig i den strid det har varit mellan Bohuslän mot Halland, Uddevalla mot Falkenberg, men jag har nu bestämt mig för att det är Falkenberg som gäller får se om Uddevalla stiger ett par steg och vinner tillbaka mitt hjärta (fast sedan är Uddevalla i sig en ganska tråkig stad, hade det varit en kuststad hade det varit ett värre beslut..)

Utveckla utan satsningar?

I Lysekils kommunfullmäktige finns det några ledamöter som klagar och som verkar ha som målbild att hindra allt nytänkande så mycket det bara går. Nu finns en helsida i Bohusläningen (ännu ej online) där miljöpartisten Inge Löfgren ger tips, två veckor efter beslutet om budget är taget, kanske något han skulle ta upp på budgetmötet men men..

Mitt favorit citat är på området att stoppa alla satsningar ifrån Alliansens sida:
Det är istället bättre att göra fler saker för de boende i kommunen.

I hela artikeln vill han stoppa nästan alla satsningar som diskuteras i Lysekils kommun, vilket inte hade varit fel om han hade haft något annat förslag, men han vill bara stoppa förslag, aldrig komma på något nytt (vad jag sett, rätta mig gärna).

Han har i vilket fall sett att 56 miljoner ska användas för investeringar, hälften är nödvändiga andra är satsningar på villatomter, strandpromenad osv, allt som inte är absolut nödvändigt vill han i stort sett slopa. Hans förslag är att satsningar ska senareläggas eller tas bort helt, men när högkonjunktur kommer ska industriområdet vara klart då eller ska vi börja förbereda för det så att det är klart till nästa lågkonjunktur? Bättre att förbereda för dom nu så att de är klara sen istället för att satsa mycket pengar i ett område som sedan inte blir använt för att konjunkturen har vänt.

Han nämner även att satsningen på gymnasium är dumt men återigen, det blir dyrare att rusta upp nuvarande lokaler (mer här). Detta är även inget som kommer drabba kommunens budget mer än en årshyra eftersom lokalerna kommer hyras av antingen det kommunala bolaget eller ett privat (personligen ser jag helst ett privat).

Lägst lön - högst avdrag

Sossarna verkar inte se vad Alliansen gör men vilka var det som tjänade på jobbskatteavdraget?

Den som har 8.000 kr/mån i lön får sänkt skatt med 7,6 procent.
Den som har 12.500 kr/mån i lön får sänkt skatt med 6,1 procent.
Den som har 16.500 kr/mån i lön får sänkt skatt med 5,9 procent.
Den som har 21.000 kr/mån i lön får sänkt skatt med 5,7 procent.
Den som har 25.000 kr/mån i lön får sänkt skatt med 5,6 procent.
Den som har 30.000 kr/mån i lön får sänkt skatt med 5,1 procent.
Den som har 33,000 kr/mån i lön får sänkt skatt med 4,5 procent.
Den som har 38.000 kr/mån i lön får sänkt skatt med 4,0 procent.
Den som har 50.000 kr/mån i lön får sänkt skatt med 3,0 procent.
Den som har 100.000 kr/mån i lön får sänkt skatt med 1,5 procent.
Tagit listan ifrån Dick Erixon