måndag, augusti 03, 2009

Svar byggnads påhopp

Stefan Skoglund ombudsman byggnads skrev en insändare i Bohusläningen (ej online) om att Centerpartiet var mest löntagarfientligt. Detta är mitt och Peters (distriktsordförande Bohuslän) svar.

Centerpartiet slåss för framtidens arbetsmarknad!

Centerpartiet är det parti som har kommit med de största förändringsförslagen av svensk arbetsmarknad, allt för att anpassa Sverige för nutiden så att vi klarar framtiden. Den ursprungliga svenska modellen förstördes 1974 när lagar som Lagen om anställningsskydd (LAS) infördes som gav lagstiftaren makt istället för arbetsmarknadens parter som hela den svenska modellen utgår ifrån. LAS var ingen självklarhet inom LO när den kom, alla diskussioner och motioner om att införa lagar liknande LAS avskrevs av LO eftersom det skulle bli ett avsteg ifrån den svenska modellen. Våren 1971 lämnades en LO-kommitté ledd av Metalls Bert Lundin som ansåg att en flexibel turordning och en dispositiv lagstiftning skulle vara det bästa, var LO då löntagarfientligt?

Stefan Skoglund skriver att det är påhitt att LAS drabbar ungdomar, invandrare och människor som inte trivs på arbetet. Hur förklarar Stefan Skoglund att Sverige har skyhög ungdomsarbetslöshet är otroligt dåliga på integrera invandrare i samhället och har ohållbart högsta ohälsotal?

Eftersom dessa problem fanns långt innan 2006 så kan det inte vara alliansregeringens fel, men kan det vara den dåligt fungerande arbetsmarknaden där rådande lagstiftning i stora delar är över 30 år gammal? En arbetsmarknad som varken är anpassad för nutiden eller framtiden. När Centerpartiet lägger förslag för att åtgärda problemet vill Stefan Skoglund bevara det.

Ungdomar och invandrare är hårdast drabbade om de inte har arbetet ihop till A-kassa, inte har någon annan arbetslivserfarenhet eller kontakter. Utöver detta trivs inte 1 000 000 svenskar på sina arbeten. LAS gör att personer som inte trivs på jobbet stannar kvar för att de inte vill hamna sist i kön på nästa arbete. Det är löntagarfientligt att löntagare av rädsla för turordningsreglerna inte vågar byta jobb!

Stefan Skoglund tycker att Centerparitets förslag är det mest lönetagarfientligt men har bara läst en del av det. Centerpartiets förslag är ganska lik den danska flexicurity modellen där företag ska våga anställa och ev avskedad personal får en högre ersättning i A-kassan under en kort omställningsperiod det tillsammans med avskaffandet av turordningsreglerna är ett steg mot en arbetsmarknad där företag vågar anställa och människor vågar byta jobb.

Peter Adielsson
Distriktsordförande
Centerpartiets ungdomsförbund Bohuslän

Anders Dahlberg
Ledamot förbundsstyrelsen
Centerpartiets ungdomsförbund.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Är det fortfarande LAS fel?
Undersökningar visar nu att Centerpartiet har fel.
Vid anställningar och uppsägningar är inte dagens LAS ett problem för unga.
Verkligheten är en annan.
Sänkta skatter verkar heller inte vara en lösning.

Anders Dahlberg sa...

Hej!
TCO har ignorerat dom svenska undersökningarna i sin rapport så för att annars hade resultatet inte stämt mot den verkligheten dom vill leva i, men misstag gör man så lätt.

Läs den totala sågningen av dina argument http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/facket-vilseleder-om-las_4333303.svd

Sänkt skatt på inkomst är inte en lösning som skapar nya jobb men sänkta arbetsgivaravgifter och lägre ingångslöner gör.

Anonym sa...

Synd att Centern bara fått gehör för flex delen med sänkt tak och ersättning i A-kassan m.m.
Securitydelen har man tydligen glömt eller :-)