torsdag, augusti 28, 2008

Frågan är när ökade klyftorna och pågår det?

I DN är det en artikel om att rika blir mer rikare än att mindre rika blir rikare, hängde ni med?
Rika blir rikare med ca 13-14% i Stockholms län
Mindre rikare blir rikare 7-8% i Stockholms län

Sen har jag inte orkat leta efter siffror för Halland, ursäktar latheten.

Detta har en hel hög vänsterbloggare lagt all skuld på Allians regeringen (Du ser på rubriken hur mycket vänster de är).

Men den intressanta frågan som flera blundar över är när ökade klyftorna och hur ser det ut nu när det är halvtid för alliansen?
Enlig Linander så ökade klyftorna mellan 2001-2006 ("solidariska" sossar som styr) medan den har minskat något ifrån 2006 och framåt, detta enligt Gini-koefficienten.
Även den hälsosamme ekonomisten och ledljus har tänkt i samma banor.

tisdag, augusti 26, 2008

Soldatfrabriken mot internationellt engagemang?

Har precis sporadiskt sett TV4 dokumentären soldatfabriken. Den känsla jag fick direkt efter var:
1: Dokumentärfilmaren gillar inte systemet med yrkessoldater
2: Försvaret är dåliga på att planera
3: Folk förstår inte att man kan dö i krig

För jag vet inte annars vart de vill än att typ klanka ner på systemet med en beredskaps arme under EU flagg, skulle det vara en dokumentär mot detta kunde de gjort det mycket bättre.
Att försvaret är dåliga på att planera är inte så konstigt med tanke på att de ska göra mycket mer för mindre pengar men även här, ska du göra en dokumentär om besparingarna på försvaret går det att göra bättre.

Själklart är folk beredda på att man kan dö i krig att tro något annat är totalt verklighetsfrånvarande. Övningarna är byggda på kända situationer som mest troligt kommer hända vilket gör att du som soldat kan tänka hur du skulle reagera i den situationen i verkligheten, sedan vilken psykolog osv kan förbereda dig på att din kompis ev kan bli skjuten i strid? Detta har både värnpliktiga och yrkessoldater övat på hur man gör fysiskt men psykiskt är det nästan omöjligt, detta får man ta hand om när soldaterna har kommit hem. Men ingen är så verklighetsfrånvänd att de tror att de ska ner och plocka blommor och enbart dela ut matpaket, eller?

Ska vi visa internationellt engagemang måste vi göra det helhjärtat att starta upp något för att sedan typ ångra sig är inte rätt väg.
Det finns verkligen mycket att lära sig efter denna NBG runda, och det är politikerna som får den största hemläxan.
Jag tycker vi får göra om hela försvaret och gärna en ren yrkesarme för internationella insatser, den sega nedmonteringen och det konstanta lappande som är nu gör att vi inte använder pengarna där de gör mest nytta, internationellt.

Mycket EU

Den största grejen jag jobbar med just nu är finslipandet av en projektresa till Bryssel med 27st CUFare. Detta är otroligt roligt även om jag och Ingrid har full grepp om precis allt så kommer vi få det dom kommande veckorna innan resan blir av.
Jag kan tipsa om tre stycken hemsidor för er som vill lära er mer om EU, institutionerna och hur arbetet fungerar.

EU på 10 minuter
Europa på 12 lektioner
EUs institutioner

måndag, augusti 25, 2008

Hemma ifrån maktsamling

I helgen som gick var det CUFs maktsamling i Gävle, riktigt bra fixat och en av de bättre kurserna jag varit på. Detta var gav mycket energi för att kickstarta höstens arbete i Halland. På torsdag är det DS möte och då är arbetet igång ordentligt!!

Håller på att planera och fixa med ett gäng olika kurser just nu, dels är det en resa till Bryssel för 27 CUFare ifrån hela Sverige ska bli otroligt intressant, detta projektet har varit med nästan hela min tid som jag har jobbat som ombudsman och det verkar bli precis så bra som vi drömde om när vi kom på iden för snart ett år sedan. Sedan är det en lokalkurs i Halland och en kurs med CUFs västdistrikt.

Det är verkligen full fart just nu och då har jag ännu inte riktigt tagit tag i arbetet med skolbesöken för hösten.

Jag har aldrig varit med om att ett år har gått så fort som det har gjort när jag har jobbat som ombudsman, verkligen ett otroligt roligt jobb, har du chansen att jobba som det någon gång ta den!!

torsdag, augusti 21, 2008

FRA frågan tar ett steg i en oval cirkel?

Jag är riktigt nöjd och inte ett dugg förvånad att det är Centerpartiet som första regeringsparti kan presentera lite nya tankar i FRA frågan.
Själva utspelet verkar hänge om det är -tekniskt möjligt- att inte dra all "svensk" trafik genom FRAs superdator, och bara massavlysa transit trafiken.

Detta göra att jag till själva förslaget ställer mig svagt nyfiket positivt sedan får vi se vad det egentliga resultatet av detta blir.

Knuffat FRA, SvD lite längre artikel, SvD, DN

Bloggat:
Magnus Andersson, MinaModerataKaralmeller, Erik Hultin, Per Ankersjö, HAX

onsdag, augusti 20, 2008

Hemma ifrån Litauen

Igår kom jag hem och det kommer ett litet bättre resereferat med några av de alla intryck jag har fått (har inte riktigt fått grepp om dom själv än..)

Men några av de vitryska deltagarna hämtade vi efter att de varit på festivalen Be2gether, jag är lite små såld på festivalen och är det praktiskt möjligt att åka dit nästa år så är jag lätt där!

De har en ganska skön bandlista för att vara andra året och nästa år kanske en svensk kommer hjälpa till med festivalen (jag vet inte namnet men killen har jobbat med många av de större svenska festivaler de senaste 15 åren). Festivalen har också ett tydligt budskap för ett demokratiskt Vitryssland och antalet Georgiska flaggor på årets festival var många!
Jag kommer få en skiva med massor av bilder ifrån Festivalen och sedan konferens där jag föreläste om medlemsvärvning, organisation osv. Lägger upp några här.

Dagarna i Litauen har varit otroligt intressanta och träffa 28 vitryssar som i opposition arbetar mot Lukasjenko har gett mig mycket. Vi var även och badade på EU finansierade vatten parken VandensParkas. Jag har ganska medvetet inte aktiverat mig så mycket i det internationella arbetet hittills men det börjar kanske bli dags.

Läs även krönikan i GP om festivalen.

lördag, augusti 16, 2008

Iväg till Litauen

Om någon timme börjar jag åka till Litauen för att tillsammans med Josefine Bonnevier, Västmanland föreläsa lite om CUF och hur vi arbetar med våra medlemmar, värvar medlemsvård osv.

Jag har 4st påbörjade bloggposter som jag inte har fått något slut på, har helt enkelt haft lite mycket annat att leka med, men de som blir tillräckligt bra och är aktuella när jag kommer hem igen postar jag då.

måndag, augusti 11, 2008

FRA hearing

Jag är väldigt nyfiken på vad som kommer hända efter den här hearingen som Centerpartiet fixar.
Tyvärr kan jag inte vara där själv, men jag kommer sitta bänkad vid SVT 24.

Anmälan

onsdag, augusti 06, 2008

Jag hejar på (s) framtidsfalang

Ryktet har nått mig att sprickan i Socialdemokraterna växer ännu mer.
Tydligen vill några av de sossarna som inte vill bygga en ny gymnasieskola (11st av 17 ledmöter röstade för) att de 11 ska lämna sina platser i fullmäktige, om medlemsmötet beslutar så.

Då tyckte jag det var lite intressant att räkna på hur många av de socialdemokratiska väljarna som har tagit ett aktivt val (alltså kryssat) på någon av "svikarna" som de kallas av vissa sossar.
Personligen tycker jag att det är bra att större delen av fullmäktigegruppen inte viker sig för en partipiska där jag tycker det verkar som en falang bara har lyckats mobilisera till ett medlemsmöte.

Detta grundar jag mitt resonemang på:
Gruppen som arbetar för Lysekils bästa kallar jag Framtidsfalangen
Gruppen som arbetar utan egentligt mål kallar jag för betongfalangen

Alla siffror hämtade jag här

Statistik
Socialdemokraternas totala röstetal: 3759
Antal personröster (gjorde ett aktivt val): 1030 (27% av totala röstetalet)
Antal som kryssade för Framtidsfalangen: 613 (16% av totalen 60% av personkryssen)
Antal som kryssade för betongfalangen: 218 (6% av totalen 21% av personkryssen)

Som ni ser personröstar sosse väljare väldigt lite vilket gör att denna uträkningen går att tolka lite hur som helst (alltså kommer alla de bittra sossarna tycka att jag inte har några belägg överhuvudtaget för mitt resonemang) jag är även medveten om att väljare kan ha ångrat sig när de ser resultatet av vad den de röstade på har gjort men i debatten har jag bara sett personer ur betongfalanen och stryker därför den tesen.

Men med detta som grund tycker jag att det är tydligt att framtidsfalangen har stöd av sosse väljarna, även om ett medlemsmöte med 40-50 medlemmar tycker annat.

Jag hoppas att framtidsfalangen inte böjer sig för denna lilla grupp som har väldigt mycket mindre röstetal när man ser till alla de socialdemokratiska väljarna i Lysekils kommun. För betongfalngen kan nog mobilisera till ett medlemsmöte eller två för att öka den egna makten i partiet, då är det viktigt för framtidsfalangen att tänka på alla de socialdemokratiska väljarna.

Skulle framtidsfalangen avgå (vilket jag tror och hoppas inte kommer ske) Kommer det bli en mycket jobbigare och segare politisk framtid för Lysekils kommun. Där systemet redan är segt och nej-sägarna använder varenda byråkratiskt knep som finns för att sänka beslut på grunder som jag sällan förstår.

Det är brist på duktiga politiker i Lysekil och ska vi tappa många av dom för att ersättas av människor som röstar nej till ett förslag innan de läst rubriken eller har någon knepig konspirationsteori som anledning tycker jag nästan att dessa 11 antingen ska byta partibok, starta ett nytt parti eller bli politiska vildar, för de behövs verkligen, även om jag och dom inte alltid tycker lika ideologiskt. Men som sagt, de har majoriteten av sosse väljarna bakom sig, även om inte medlemsmötena säger så.

Sedan vill jag inte ha ett fullmäktige som bara nickar, Nej-sägare är bra för att saker inte alltid ska gå för fort fram som det kan göra ibland, men med den totala framtidsfientlighet som finns på sina håll i Lysekils kommunfullmäktige är det ett under att det händer något alls.

Tex i fallet med lokalutredningen (gymnasiebygget) lyftes inte ett enda fungerande argument för att inte bygga skolan.
Det som lyftes mest var att vi inte har råd med välfärden om vi bygger nytt, alternativet är att plöja ner bra mycket mer pengar i reparationer av dåliga lokaler, istället hyr vi och får en fast årskostnad. Men detta inlägget ska inte handla om själva bygget men ser betongfalangen inte till helheten i lokalutredningen är det klart att gymnasiet verkar som ett skrytbygge utan mening.

För dig som vill läsa handlingarna till beslut om bygge:
Läs lokalutredningen (PDF)
Övriga handlingar till mötet (punkt fem är lokalutredningen och ny skola.

Nu läste jag att SSUs distriktsordförande, ifrån Lysekil, uttalat sig om ravinen bland Lysekils socialdemokrater.

Statsberoende kultur

Detta är ännu ett argument till varför kulturen i Sverige inte ska vara så fruktansvärt beroende av statsstöd som den är idag. Tänk om den här bakåtsträvande människan hade kunnat dra i trådar innan det blev klart med utställningen, illa illa.

Jag hatar när jag tycker något är fel men inte kan presentera ett bra alternativ men men så är det.