tisdag, augusti 26, 2008

Soldatfrabriken mot internationellt engagemang?

Har precis sporadiskt sett TV4 dokumentären soldatfabriken. Den känsla jag fick direkt efter var:
1: Dokumentärfilmaren gillar inte systemet med yrkessoldater
2: Försvaret är dåliga på att planera
3: Folk förstår inte att man kan dö i krig

För jag vet inte annars vart de vill än att typ klanka ner på systemet med en beredskaps arme under EU flagg, skulle det vara en dokumentär mot detta kunde de gjort det mycket bättre.
Att försvaret är dåliga på att planera är inte så konstigt med tanke på att de ska göra mycket mer för mindre pengar men även här, ska du göra en dokumentär om besparingarna på försvaret går det att göra bättre.

Själklart är folk beredda på att man kan dö i krig att tro något annat är totalt verklighetsfrånvarande. Övningarna är byggda på kända situationer som mest troligt kommer hända vilket gör att du som soldat kan tänka hur du skulle reagera i den situationen i verkligheten, sedan vilken psykolog osv kan förbereda dig på att din kompis ev kan bli skjuten i strid? Detta har både värnpliktiga och yrkessoldater övat på hur man gör fysiskt men psykiskt är det nästan omöjligt, detta får man ta hand om när soldaterna har kommit hem. Men ingen är så verklighetsfrånvänd att de tror att de ska ner och plocka blommor och enbart dela ut matpaket, eller?

Ska vi visa internationellt engagemang måste vi göra det helhjärtat att starta upp något för att sedan typ ångra sig är inte rätt väg.
Det finns verkligen mycket att lära sig efter denna NBG runda, och det är politikerna som får den största hemläxan.
Jag tycker vi får göra om hela försvaret och gärna en ren yrkesarme för internationella insatser, den sega nedmonteringen och det konstanta lappande som är nu gör att vi inte använder pengarna där de gör mest nytta, internationellt.

1 kommentar:

Jesper sa...

1. Filmaren har ingen inblick i militära kretsar själv och försöker spegla NBGt ur "mammas synvinkel", den gamla historien med barnsoldater t.ex. /om nån skjuter för att döda dig och dina närmsta kamrater, skulle det göra nån skillnad om det var ett barn eller Hitler?/
2. Innan man tar ett så stort beslut som att hålla i en battlegroup bör man se till att pengarna finns? Inte säga JA för att sen leva efter ett njaa...
3. Filmaren försöker framställa alla som plockade från gatan (USAs system), vilket inte är fallet. Alla är väl införstådda med vad det innebär att jobba som soldat. Utgår iaf jag ifrån. Här i Sverige krävs det mycket av dig innan du hamnar i en situation där du kan tvingas avfyra dödliga skott.

Sverige måste ta en tydlig ställning i hur man vill ha det med försvaret. Ska man backa 20 år i tiden som sossarna vill eller fortsätta framåt? Vilket det nu blir så måste det beslutas bums! Pengarna rinner iväg när det inte kommer tydliga direktiv.

Och för guds skull sluta slänga pengar på JAS. Sverige är världsledande och bla bla, till vilken nytta? Vi är inte med i Nato så vi kan ändå inte sälja några!