torsdag, april 17, 2008

Magnus om "miljörörelsen"

Magnus Andersson skriver idag om SNF och hur de är ett hinder för ett bättre klimat.

Jag hade en fundering på att bli medlem i SNF när jag var yngre, ju mer jag läser och tittar på vad organisationen gör desto längre ifrån ett medlemskap kommer jag.

Läs debatt artikeln i Aftonbladet.

7 kommentarer:

batti sa...

Jag har inte satt mig in jättebra i de överklaganden som SNF för gjort, men kan det inte vara så att de är riktade mot andra frågo än koldioxod?

Skyddande av känslig natur eller hotade djurarter?

Att vara miljökämpe innebär inte bara att man ska få end CO2-utsläpp, det finns så många ytterligare problem att ta hänsyn till...

Jonas_Selander sa...

Men Magnus missar ju helt i sin artikel anledningen till att SNF vill byta väg på Botniabanan - därför att den nuvarande rutten går genom en träskmark med ett flertal rödlistade fågelarter. Ett byte av rutten hade varit billigare än att käfta om det i så många år, ändå är det SNF som får skulden när de arbetar för att bevara de värden som fortfarande finns kvar i vår natur. Och givetvis måste SNF kämpa mot den ökande tillväxten då den på sikt är fullständigt ohållbar. Ekonomi utgår från naturresurser och trots att det finns massor av liberaler som protesterar mot att det i rena teorin är så, så har ni aldrig något verkligt att komma med i debatten. Faktum är att Sverige idag lever cirka 7 jordklot över sina tillgångar (om alla hade levt på samma sätt som oss) och de senaste 50 åren av tillväxt har varit förödande för den globala ekologin. Idag utrotas arter 1000 gånger fortare än vad de hinner utvecklas och så länge den siffran bara är på 1 så kommer människan på lite sikt att utrota hela planeten. Jorden och jag betackar oss för lite ökad tillväxt i Norrland - centern borde öppna sina ögon och inse att vi måste finna andra vägar än ständig teknikutveckling. Mer och mer är inte hållbart hur mycket ni än önskar det.

Anonym sa...

SNF verkar ha missat att det var riksdagen som beslutade vart Botniabanan skulle dras, ta upp det med dem istället för att sabotera för den norrländska befolkningen och "klimathotet". /umeåbo

Jonas Selander sa...

Det spelar väl ingen roll vem som tog det dåliga beslutet? Demokrati är inte ett dyft värt om vi förstör vår planet för alla kommande generationer. Klimathotet är, som Batti säger ovan, verkligen inte det enda hotet vi människor har framför oss. Biologisk mångfald är bra mycket viktigare än ekonomisk tillväxt i Umeå. Det är värden som tagit många miljoner år att skapa som vi förstör på några få år. Det är rent ut sagt patetiskt att någon kan försvara detta utan att skämmas.

JoJosho sa...

Attention! See Please Here

Anonym sa...

Det mest patetiska är miljörörelsen!
Håller med fullständigt att miljörörelsen (inte bara SNF)i flera årtionden utgjort den absolut största hotet mot en förbätttrad miljö.
Miljörörelsen är lika bra för miljön som talibanerna är för kvinnorna. D.v.s inte alls!

Anders Dahlberg sa...

Helt riktigt så är det inte bara koldioxid som är ett hot mot miljön men man får ta med helhetsbilden vi offrar detta men vinner på detta, är vinsten tillräckligt stor i förhållande till det vi offrar. Just botniabanan har jag inte riktigt koll på men flera vindkraftsparker har överklagats på västkusten pga att det kommer ta död på vissa fiskearter osv (sedan att antalet fiskearter har ökat där vindkraftsparker har byggts är en annan sak).

Och tillväxten behöver verkligen inte stramas åt!!
Skulle tillväxten hindras kan vi lika gärna lägga oss ner i en rysk grotta och vänta på domedagen. Däremot kan vi diskutera hur tillväxten går till, med ökad återvinning, alternativa bränslen, mer järnväg osv är ekonomisk tillväxt inget hot mot miljön.

Jordens resurser är inte oändliga.
Utan ekonomisk tillväxt i Umeå hindrar vi Umeå (och allt norr om) att ändra om sitt levande till att vara mer miljövänligt. Utan ekonomisk tillväxt kommer vi aldrig kunna styra om och leva på ett sätt som gör att vi inte tär så mycket på miljön!