tisdag, januari 15, 2008

Gustav vs Folkpartiet

Gustav Andersson svarar idag på DN debatt Jan Björklunds artikel som var på DN debatt i fredags.

Gustav menar det att det är bra för U länder som inte har så effektivt jordbruk att priserna på maten ökar eftersom de då får den ekonomin som krävs för att investera och odla bättre och på marks som tidigare inte varit odlad.

Han vinner över Björklund som ställer biobränsle och kärnkraft mot varandra.

Gustavs andra vinst kommer när Folkpartiet i Nacka försöker spela på bondeförbundet och att det enbart är för kärnväljarna i Sverige som han skriver detta.

Jag tycker det är tråkigt att Folkpartiet verkar tappa alla liberala och marknadsekonomiska tankar och förnuft för att få mediautrymme.

För ökar priserna ökar produktionen och när produktionen ökar kommer fler tjäna mer som de kan spendera och då kommer priserna minska eftersom produktionen blir effektivare och fler handlar mer detta gör att investeringarna går ihop ändå.

Ökad användning av biobränslen behöver inte betyda extremt höjda priser på livsmedel eftersom produktionen kommer öka.

Efter att ha packat ca 300 brev så kan jag snurra in i mig själv. Så för att vara lite tydligare slänger jag in några citat ifrån Bloggen Bent

Så, enligt folkpartiet är det bra om de fattiga bönderna odlar bananer åt Dole, men det är inte bra om de odlar sockerrör åt Shell - särskilt inte om de får mera betalt av Shell. Om de får mera betalt av Shell, så är det ett hot mot livsmedelsproduktionen, och särskilt mot de låga priserna på ICA Maxi.


Protester mot denna ordning är, givetvis och självklart, att Centerpartiet håller sina kärnväljare om ryggen. Jag begriper förstås inte riktigt vid vilket tillfälle fattiga bönder i Zambia och Brasilien röstade på Centerpartiet i ett svenskt val…


Läs fler blogg kommentarer

Uppdatering
Nu vet jag vart Folkpartiet i Nacka har hittat sina funderingar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Man löser inte klimatproblemen genom att stänga säker svensk kärnkraft och köpa in dansk kolkraft och dra kablar till Finland för deras kärnkraft.
Antingen gör man som Mp vill, går tillbaka i tiden och släcker lamporna. Eller som fortsätter man med kolkraft från Danmark och blir varse om miljöproblem. Eller så bygger man säker, miljövänlig svensk kärnkraft. Jag föredrar det senare.
Tråkigt att ett liberalt parti ägnar sig åt spekulationer om intelligens hos vissa i alliansen än att bekämpa vänstern.

Anders Dahlberg sa...

Ja men Folkpartiet ställer bioenergi mot kärnkraft det är lite mindre smart enligt mig.

Sedan vill jag inte heller lägga ner kärnkraft på ett tag framöver för att alternativen idag är kolkraft. Men jag vill heller inte bygga några nya.

Anonym sa...

Du vill alltså inte lägga ned den svenska kärnkraften på ett tag för att alternativet är kolkraft (vilket jag utgår ifrån att du tycker är en sämre energikälla). Men du vill samtidigt inte bygga ut den svenska kärnkraften för att ersätta dansk kolkraft som Sverige köper in?

Anders Dahlberg sa...

Precis, för det är inte tillräckligt mycket och andra energikällor kommer kunna ersätta kolkraften innan ett kärnkraftverk har blivit lönsamt.