torsdag, juli 05, 2007

Terrorist eller islamist?

Magnus Norell skriver idag på DN debatt om terrorism och att "experter" av olika slag av slentrian säger samma sak varje gång något exploderar, eller annat som har sprängämnen och människor som inte är folkbokförda sedan 50 år eller längre i ett land gör något.

Vänster människor har reagerat ganska aggressivt på delar av artikeln och jag håller helt med om att han är lite naiv i vissa stycken men mest är han riktigt logisk. Nästan lite roligt är att sd av någon anledning ser detta inlägg som en attitydförändring bland media. Jag kan verkligen inte förstå hur. Är det för att de kritiserar några individer istället för att lägga skulden på en hel religion eller stora delar av ett lands befolkning, (där försöket till attitydförändring ligger enligt mig.)

Ganska omedelbart satte spekulationerna i gång och inom bara några timmar hade al-Qaida nämnts. Händelser som denna tycks följa ett mönster: redan innan någon vet något, börjar spekulationerna, också av forskare och experter (en del i och för sig mer eller mindre självutnämnda), som möjligen kanske borde hejda sig en aning. Terrorismen nämns som om ordet endast hade en enda betydelse (nämligen islamistisk) och som om "terroristerna" alla var stöpt i samma form. Framförallt ges intrycket att alla dåd som det ovan redovisade är sprungna ur ett världsomfattande terrornätverk vid namn al-Qaida som styrs av Usama bin Ladin.


Det är nog detta som jag stör mig mest på i medierna efter att något har hänt och det är inte bara efter "terror" angrepp utan överlag när det händer något och det går att kritisera en del av befolkningen så görs det av slentrian.

Ända sedan kriget i Afghanistan sent 2001 har al-Qaida främst varit ett varumärke; det finns ingen organisation som styr och ställer, som planerar och utför terrordåd över hela världen, kontrollerade av en liten klick onda män i en grotta. Men namnet är så gångbart att det hela tiden dyker upp grupper/individer som kallar sig al-Qaida för att se större och starkare ut.


Det är förvånansvärt lätt att få uppmärksamhet säg att det är al-Qaida som gör något så darrar västvärlden, ofta utan anledning. Som det står kan inte en gubbe i en grotta styra ett helt globalt terror syndikat. Utan det är små grupper som tycker att deras lilla arbete inte uppskattas.

Inga kommentarer: