torsdag, december 29, 2005

Behovet av en konsumentrörelse!

I Sverige finns idag ingen ordentlig konsumentrörelse. Detta tycker jag är väldigt synd vi förlitar oss på att staten sköter alla tester av alla produkter via konsumentverket, de hinner inte tesa allt och göra flera sorter av den variant av tester jag vill ha. Hur tillverkas produkten, hur har de som tillverkar produkten det, var odlas maten, är det ekologiskt och hur mår djuren på gårdarna runtom i världen.

Det finns en organisation som heter swedwatch som granskar hur Sverige relaterade företag "sköter sig" med produktion utomlands. Verksamheten har funnits sedan 2002 men föreningen bildades 2003. Föregångeren är den norska varianten (NorWatch) som bildades 1995.

Med fler organisationer som granskar företag och produkter kan man öka kunskapen hos konsumenterna och när fler jobbar för samma mål så går utvecklingen framåt.
Till exempel kan man via en organisation öka trycket (via tex köpbojkot) att de uppförandekoder som nästan alla företag med verksamhet i syd länderna har, verkligen lever upp till det som står. Jag vet inget företag som lever upp till alla punkter som de har listat (vanligtvis är det hyfsad lön, bra arbetsmiljö inget barnarbete mm). Men om alla sammlas och verkligen trycker på så får man resultat. Ett exempel på det är kaffefiltrerna där alla var vita och klorblekta i början, det kom ut ett brunt alternativ som inte var blekt alls. Information kom och väldigt många reagerade och brydde sig. Idag finns det inte klorblekt kaffefilter att köpa.

onsdag, december 28, 2005

LO - tänker till om skolan

LO har i dagarna tyck till att skolan inte ska ha som mål att hälften av alla ska gå till högre utbildningar. Bra att LO förstått att målet inte är att alla ska vara lika, tänk om de kan införa det på fler områden.

För över ett halvår sedan la Centerpartiet ett förslag som jag nu känner igen i det förslag som presenterades på DN debatt av alliansen idag.

Skolan ska ha tre inriktningar
Gymnasiet ska innehålla tre utbildningsvägar: studieförberedande program som leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen, yrkesförberedande program som leder till yrkesexamen samt lärlingsprogram som leder till lärlingsexamen eller gesällbrev.


När Centerpartiet la sitt förslag så skrev sossarna att det kommer göra att klass skillnaderna ökar (vanliga tugget alltså) men eftersom alla som vill ha en högskole behörighet är garanterad att få det och att möjlighet ska finnas att få det även senare i livet så ökar ju inte klass skillnaderna. Skolan blir bara mer anpassad efter elevens tycke och smak.

Alliansen förtydligar det som LO snackar om.
En borgerlig vinst och skolan kommer bli bättre.

Läs LOs artikel här

Läs alliansens artikel här

Nu är julen över!

Jag har tagit lite jul ledigt ifrån bloggen som ni kanske har märkt.

Julen var väldigt trevlig fick ett nytt bilbattri så nu slipper jag putta igång bilen som jag har gjort den senaste veckan (tur att skolan ligger högst upp i en backe) I övrigt har det blivit sådär lagom för mycket mat.

God fortsättning!

fredag, december 23, 2005

Inget slut på osolidariska Sverige?

Idag kommer yterligare ett avslöjande angående migrationsverket, tydligen har de varit länge att de inte har respekterat människor ifrån andra länder.

Ska bli intressant och se den doktorsavhandlign som kommer till våren!

Läs artikeln i Svd här

Examination i svenneskolan

gringo så har de en svenneskola och nu även ett slutprov.
Utan att ha tagit någon av kurserna gick jag direkt på slutprovet.
Jag svarade vad jag tänkte och skulle ha gjort och inte det svaret som troligen skulle vara rätt.

Jag är inte helt integrerad i det svenska samhället. (av 10 frågor 8 fel)

Men men är väll tur att jag inte passar in i den socialistiska malen (som jag tyckte frågorna utgick ifrån)

Gör testet här

Får du som svar att du inte är helt integrerad kan ju också vara att du inte köper allt som Göran P säger.

torsdag, december 22, 2005

Något måste göras!

Skandalerna kring migrationsverkat börjar likna sossarna situation de blir fler och fler. Idag kan man läsa om när enhetschefen i kristanstad drar igång tårtkalas för att de har utvisat en störig ensamstående mamma med tre barn - GRATTIS MIGRATIONSVERKET. (eller inte)

Blir så förbanad, det är så uppenbart att det är något som är fel och ändå är det ingenting som händer, men vem vet. Sossarna med knähundar kanske gillar att ha det så här. Att människor som kommer till Sverige inte ska få en bra start i livet, att de ska förödmjukas och sen få leva på bidrag.

Istället ska de tas emot med respekt och snabba handlägningstider. Då kan de också starta upp företag, börja jobba och dra igång sitt nya liv.

Nästa fråga man ställer sig är om de som håller i trådarna viste om situatioen. Inget som framkommer i artiklarna men läs Merit Wagers blogg där hon radar upp några skräck exempel till. Det största att de har informerat mängder av instanser men ändå har inget hänt!

Läs Merit Wagers blogginlägg här

En artikel i DN där en handläggare skälde ut en blind asylsökande man för att han inte tittade på honom, här

En artikel där kristanstad firar med tårta, här

tisdag, december 20, 2005

Sverige går jätte bra!

Sverige går som tåget just nu men jag tycker det är otroligt synd att arbetslösheten inte sjunker mer, hade sossarna med knähundar drivit en politik för företagande istället så hade Sverige gått ännu bättre och vi kan betala av statsskulden istället för att låna mer, som vi gjorde förra året när Sverige också hade en stark tillväxt i ekonomin.

Läs artikeln om Nuder och tillväxt här

måndag, december 19, 2005

Flytta ner makten!

Ansvarskommitten har, enligt DN börjat diskutera hur/om vi ska ha regioner eller inte i Sverige.

Själv tycker jag att det är en självklarthet med makten så nära folket och tycker att Västragötalandsregionen fungerar bra, med vissa barnsjukdomar men det arbetas bort efterhand.

Inte hel förvånande är socialdemokraterna emot.
Särskilt inom socialdemokratin, som vill låta staten behålla kontrollen och värjer sig inför en ny, stark regionnivå.


Moderaterna är också emot.
Även moderaterna är kluvna: m ser gärna stora regionkommuner ta mer ansvar för tillväxt och utveckling, men är skeptiska till att göra samma regioner till huvudmän för hälso- och sjukvården.


Dessa alternativen är enligt mig helt ohållbara, men jag är övertygad om att Moderaterna i nästa regering kommer att ge efter när övriga Alliansen är för regioner som skåne och västragötaland med Centerpartiet som starkt drivande.

Idag är Västragötalands regionen en av de regioner som går bäst just nu, med Göteborg som motor. Flera vägprojekt har kunnat hamna här när hela regionen har samarbetat istället för att slås om pengarna (som det gjorde innan regionen), de nya regionerna har även möjlighet att skjuta till pengar för att tidigarelägga vägprojekt om de anser det, makten flyttar närmare folket.

Ett bevis på ett alltför länge rött styrt Sverige är de lokala myndigheternas regioner är inte samma, någonstans. Organisatoriskt är detta ett otroligt resurslöseri när de lokala myndigheterna inte är helt oberoende varandra.
Bland ett fyrtiotal berörda myndigheter har bara 14 en regional indelning - och ingen har samma! Det bidrar till att de nationella perspektiven dominerar också där en regional anpassning är nödvändig.


Kommer de som beslutar om tillväxt och utveckling närmare de som ska utvecklas tror jag att det blir effektivare. Bara inte regionerna blir centrerade runt huvudorterna.
När Göteborg med kranskommuner går som tåget är utvecklingen inte lika stark i dalslands kommunerna.

Hur dessa regioner ska delas in vet jag inte riktigt, DN hade två förslag som diskuterades, de verkar ganska ok men lutar mer åt det förslaget med nio regioner än det med sex regioner. Utöver befolkningstorleken kan geografin också vara ett hinder.

Läs artikeln i DN här

lördag, december 17, 2005

Upptagen denna helgen

Det årliga julbordet som jag åker iväg på ska iår vara hos oss, därför har jag lagt mer tid på att städa och leta gran än att blogga.

Men jag har surfat runt lite och hittat några länkar som jag tycker ni ska titta till. Får se om bloggen blir uppdaterad imorgon julbordet börjar vid 11.30 och slutar kanske vid 19.00 (är det på en lördag är det ofta senare.


Vad blir det i rättstavningsprogrammet om man skriver "sossarna"??
Titta själv här

En vän till mig får en fråga om jantelagen, måste läsas.
Läs den verklige berättelsen här

En socialdemokrat och feminist skriver om hennes syn på hushållsnära tjänster, som hon är för. Mycket tänkvärt.
Läs här

fredag, december 16, 2005

Sida infrö valet!

Alla partier har idag fått kritik för att inte ha en hemsida som är lättförstålig och intressant.
Men nu har centerpartiet lanserat sin val hemsida (det dåliga är att det inte har kommit någon länk ifrån centerpartiet.se än)
Jag tycker den är snygg och man får lätt reda på vad partiet tycker i ett par utvalda frågor.
Snygga kort kan man skicka också.

http://www.centerpartietval06.se/

Nu ska jag käka och sedan blir det bandy i brostugan.

Rätt av USA i Irak?

Högkvarteret skriver på sin blogg att inflyttningen till Irak är fyra gånger än vad som flyttar ut. Sedan USA startade Irak kriget har invandringen ökat, jag ser det som att Irakierna gillar utvecklingen.

Läs blogg inlägget här

torsdag, december 15, 2005

Otroligt intressant!

Jag sitter just nu och lyssnar på Lantz i P3 där Johan Staël von Holstein berättar om sin syn på Sverige och våran utveckling (bland annat). Han har många nya ider om hur Sverige ska se ut och vrål dissar hela det socialistiska systemet med kolektivavtal ingen möjlighet att klättra uppåt i hierarkin.
Någonstans ska han ha sagt att om han var gud skulle han göra något åt socialismen och miljön, (fritt citerat).

Underbart att någon får så mycket mediautryme och utan att någon sur socialist ska sitta och klanka ner på detta, det är inte ofta någon verkligen får tala till punkt när man har en ide som vill förändra samhället i grunden.

Jag hörde inte hela inslaget men av det jag hörde håller jag med honom i stora drag.
Det behövs som jag har skrivit tidigare en annan syn på människan i Sverige, vi måste få tillåtelse att utvecklas och att lyckas.

Finns ingen länk just nu till inslaget men här kan du komma till Lantz i P3s hemsida.

Johan har även en blogg men det är bara tre stycken inlägg sedan november.

Uppdatering
Här kan du höra inslaget. Tack fredrik för länken

onsdag, december 14, 2005

Tar det aldrig slut?

Undrar om vi någonsin kommer få ett slut på allt med tsunamin. Nu senast så var det tydligen några tjänsteman på UD som stoppade de första hjälpinsatserna.

Som jag ser det verkar det inte fungera så värst bra på UD, om det är systemet eller om de är de som jobbar i systemet som är felet vet jag inte. Men när (s) har styrt så mycket som de har så kan det nog vara fel på båda två delarna.

Får hoppas att det får ett slut på detta snart, kan inte vara lätt för de som har mist anhöriga i denna olyckan när man tror att man lever i ett samhälle som fungerar eller gör sit bästa i ovana situationer när man inser att det inte gör det och de själva är drabbade.

Läs DN om det senaste (även andra artiklar ifrån DN) här

Läs SvD samling med artiklar ifrån katastrofen här

Aftonbladet med artikel om Dhalgren och även några fler här

tisdag, december 13, 2005

Hur ser din radio ut?

Sr har börjat med en tjänst där man kan designa sin egen webradio. Välja vilka tre kanaler man vill ha osv. När man är klar kan man instalera ett litet program som fungerar super bra, och är skit snygg (eftersom du har designat det)

Otroligt hett!!
Idol Agnes radio är skit snygg!

Hitat det här

måndag, december 12, 2005

Bevis på centralisering

Nu är det ändå bekräftat till fullo!
I svenska dagbladet kan man läsa om att regeringen avsätter pengar till kommuner där andelen invånare minskar att utredan en eventuell ihopslagning.

10 miljoner kr för att vara exakt. Detta är enligt mig 10 miljoner som kan utnytjas bra mycket bättre. Om två kommuner tror att de är i behov av en sammaslagning ska inte staten sponsra en sådan när de har avslagit flera kommundelar att bilda en egen kommun. Ett exempel är Ljungskile, de har ansökt flera gånger om att få bli en egen kommun (ingår för tillfället i Uddevalla kommun som är väldigt stor.)

Enligt den grupp som driver på att Ljungskile ska bli en egen grupp har de ett befolkningsunderlag för detta men centraliseringsdemokraterna (s) tycker inte det.
Någon större utredning har inte blivt av eftersom (s) i Uddevalla motsätter sig.
En konspiratorisk person trodde anledningen var att det skulle bli borgerlig majoritet i denna kommun om den skulle bli egen men jag hoppas och tror att personen ifråga har fel.

Läs artikeln i SvD här

VM Biljetter - del två

En av de saker jag önskar mig mest just nu är att jag kommer ha råd att åka till fotbolls vm och att får biljetter. Jag tror inte jag är ensam om detta, för några månader sedan skrev jag ett blogg inlägg om att jag letade biljetter. Jag har haft tre besökrekord på lika många dagar. Flertalet till den sidan om biljetter.

Även om det inte ser så ljust ut att få biljetter så finns det ialla fall en chans att få biljetter när de lottas ut till alla som har ansökt. Detsamma gäller för de biljetter som svenska fotbollsförbundet har fått.

Det dryga med att beställa ifrån FIFA är om du betalar med kort kan du bara betala med master card. Och när du beställer måste du ha pass/id nr utöver all annan info som adress, mail mm.

Detta för att få en så liten svartbörs som möjligt.

Mer om biljetter:
SvFFs sida om biljetter här
Fifas sida om biljetter här
Uefas sida om fotbolls vm här

lördag, december 10, 2005

Lite inaktivitet

Har inte kunnat skriva något på några dar nu och ska om ca en timme åka till Båstad med några vänner så det kommer inte bli någon uppdatering tidigast måndag.

Ha en trevlig helg!

torsdag, december 08, 2005

Misstroende förklaring nu eller aldrig

Det senaste har centerpartiet fått en del kritik med att de inte håller sig till den överneskommelse som Alliansen hade för ett par dagar sedan. Men varför ska man vänta och se om man ska göra en misstroendeförklaring eller inte? Har en anställd gjort något fel får den sparken direkt när det är bevisat. Nu är det bevisat och då ska det antingen göras nu eller inte göras alls.

Att det är taktiskt rätt att vänta närmare valet förstår jag med men det är inte rätt mot alla dom drabbade, vill de se huvuden rulla och det inte görs nu får de vänta till valet och rösta borgerligt istället.

Något annat som c har fått kritik för är att vi röstade för att regeringen ska planera krishanteringen på egen hand (hade vi inte gjort det hade sossarna förslag fallit).

Men anledningen till att vi röstade för är att regeringen planerar sitt eget arbete bäst och att s gav vissa löften om hur organisationen skulle vara men de har tydligen inte hållits. Detta har jag hört av Jöran Hägglund (c) i morgonsoffan på SVT.

tisdag, december 06, 2005

Bra jobbat Lysekil!

Trodde inte detta skulle hända men jag är nästan lite stolt över något som tjänstemännen i Lysekil har gjort.
För några veckor sedan så var det en äldremässa i Sthlm. Sotenäs kommun och Lysekils kommun hade varsin delegation på runt tre personer vardera.

De som åkte ifrån Sotenäs åkte förstaklass på tåget och bodde på ett centralt beläget hotell.

Lysekilarna åkte just-nu biljetter i andra klass bodde på ett billigare hotell (kanske tom vandrarhem) en bit utanför. Under denna helg ingick det att gå på musikalen Mama Mia, tydligen gick det inte "slippa". Så istället tog in de ifrån Lysekil ut något traktamente för att de fick se musikalen.

Härligt när människor tar sitt ansvar!
Även om de kunde ta ett lite mer centralt beläget hotell, enligt en artikel i Bohusläningen i ämnet var det lite läskigt när man gick hem ifrån pendeltåget.

Försvara demokratin!

När jag åt lunch idag satt jag och tittade på riksdags debatten om hur vi ska göra med soldaterna i Afganistan. Självklart tycker jag att vi ska ha dom kvar där, för vi stödjer en FN aktion inte USAs terorist krig! Nu var det tydligen ett förslag om att USA och FN styrkorna skulle ha delvis samma ledning, detta kanske inte är jätte bra men jag har hellre det än inget alls.

Vi kan ju se vad som händer om inte FN styrkorna är där och försvarar den tysta majoriteten, då kommer de krigs herrar som gör motstånd att ta över och vi kommer vara tillbaka där vi var innan kriget, allt som är gjort och alla som har dött har gjort det helt i onödan.

Därför ska vi stå upp för demokratin när vi har påbörjat att demokratisera ett land, vi får nästan kalla det så när vi anföll.

Det bästa sättet att demokratisera ett land är att stödja en grupp som jobbar för att få demokrati i landet. Jag tror att det kommer gå mycket smidigare och folket i landet känner att de har åstakommit något.

måndag, december 05, 2005

Varför skulle C vara förlorare?

Dn skriver om hur alliansen hanterar katastrofommissionens rapport. Mycket intressant artiekl bortsett rubriken och en del i slutet.

De har rätt i att centerpartiet 2002 röstade för att regeringen själva skulle organisera hur de ska reagera vid en sån här händelse, men enlig partisekreterare Jöran Hägglund (c) så har inte sossarna gjort som de lovade, alltså sitter inte c så taskigt till som DN skriver.

Centern verkar nu försöka dölja sitt åsiktsbyte genom att framstå som den tuffaste kritikern. Men Göran Persson kommer säkerligen inte att missa chansen att få en debatt om misstroendeomröstning att i stället handla om centerpartiets trovärdighet.


De har nog rätt i att GP kommer försöka utnytja situationen men Centerpartiet kommer inte bli den stora förloraren.

Artikeln kan du läsa här

söndag, december 04, 2005

Mat och starspoting

Har haft en väldigt bra dag idag, förutom att jag har stått nån timme och frysit vid julmarknaden i Lysekil och gjort lagården för att föräldrarna har roat sig i Göteborg. Har jag varit på Jul på Liseberg, fantastiskt trevligt. Såg Göran Johansson, Göteborg starke man (s) och tänkte ta en tur in i is baren dom har där, men det var bara jag i familjen som ville lägga ut pengarna för det. Så det blev en otroligt god julnissebuffe istället. Jag är sjukt mätt fortfarande. Har köpt en av sverige godaste inlagda sillar också, men den ska sparas till jul... jaja snart snart.

lördag, december 03, 2005

Två bra motioner!

Har haft motionsskrivarkväll med CUF idag. Förutom att baöja glögg och julmust så kom vi på att vi ska skriva två motioner till fullmäktige i Lysekil.
En om sopsortering och en om att alla offentliga toaletter ska ha skötbord (även manliga).

Riktigt nöjd med detta.
Men nu ska det bli film och kanske kareoke senare ikväll :-p

fredag, december 02, 2005

Plats för en kommande konferens?

Snubblade över världens största älg. En entreprenör i norra Sverige vill bygga världens största älg där man kan ha konferenser, konserter, pub utkik mm.
Ganska imponerande tycker jag, får se om det blir av bara. Är inte projektet fult finansierat till våren nästa år så läggs det ner.

Läs mer på..
Bolagets hemsida storalgen.se
En artikel i dagens industri
Arvidsjaur kommuns hemsida

Läste tipset ifrån Barseblog

Ingen behöver avgå.

Jag tycker att katastorkommisionens dom var hård men rättvis, det var inget som fungerade ordentligt. Många missar gjordes men vi har aldrig varit med om något liknande i Sverige, någonsin. Ingen viste vad de skulle göra, tyvärr fick de som kunde göra något reda på de efter alldeles för lång tid. Men i den förvirring som rådde kan man inte räkna med så mycket annat, tyvärr.

Men nu vet vi vad som gjordes fel och de ska åtgärdas, sossarna gjorde ett försök i att få en bättre imige genom att presentera åtgärder innan rapporten kom, mycket smart får se om det övertygar väljarna.

För jag tror att detta kommer tynga ner något lite i den valrörelse som kommer.