onsdag, november 30, 2005

Ingen kommer hålla 30km

Jag hoppas att den lag om att man vid skolbussar bara får köra 30km i timmen inte blir mer än ett försök. För det första tror jag inte det är så många som kommer hålla det, sedan kan ju barnen fortfarande bli påkörda bara att det är i 30km istället för 50/70km i timmen.

Istället ska det vara förbjudet att köra förbi stillastående skolbussar, märks att det är en skolbuss på skylten som finns nerfälld fram och bak på en buss. Detta räddar barnens liv. Det fungerar i USA.

Mycket vänster på Tjörn

Hade blivit inbjuden till Tjörn tillsammans med de andra ungdomsförbunden, vi skulle prata några minuter och sedan blev det frågestund.
Var första gången för mig men tyckte det gick ganska hyfsat. Det var väldigt mycket vänster människor så jag och moderaten (mest moderaten) fick lite mycket frågor där vi belv anklagade för att göra det sämre för hela världen samtidigt.
Men men en tjej tyckte att vi hade så rätt och det var trevligt!

tisdag, november 29, 2005

Imorgon är det debut!

Imorgon ska jag göra min första aula presentation, blir en lite lätt start, ska bara prata i några minuter (ca 150 personer som lyssnar), sedan blir det frågestund och bokbord.
Håller på att fundera på hur jag ska lägga upp det, imorgon blir det rapport på hur det gick.

måndag, november 28, 2005

I Sverige skydas alla - nästan

Läs om 1001 och dennes erfarenheter av välfärdssamhället som skyddar alla - nästan.
1001 fick sin handled krosad men får ingen ersättning av välfärdssamhället och var tvungen att arbeta så gott det går, för detta klassar försäkringskassan 1001 som fullt arbetsför.

Tipset kommer ifrån globaljuggler

Kom till 1001s blogg här

Marknadsekonomin fungerar

Marknadsekonomin fungerar!
Coca Cola har infört en julmust, pga att sverige är (tror jag) det enda landet där det finns en slags dryck som säljer mer än cola, även om det bara är under en viss tid, Julmust. Must är något av det godast som går att dricka och om det skulle finnas året runt tror jag nästan att jag skulle välja det före cola, som jag dricker mest nu.

Men men, nu har då coca colas julmust införts och allt detta (framtagning, marknadsföring mm) för lilla Sveriges skull. Undrar om det kommer ske någon försäljning i andra länder?

Anledningen med att marknadsekonomin fungerar är att det finns ett sug efter en produkt och då kommer den, även en jätte som coca cola bryr sig om vad svenskarna tycker.

I testförsäljningen förra året tog cola 15% får se efter nyår hur de går, har själv inte smakat musten men håller mig till min personliga favorit Apotekarens.

Läs om musten i N24 här

Coca Colas hemsida kan du också läsa mer om Bjäre julmust.

söndag, november 27, 2005

S mot M

Om man ska tro det som står i aftonbladet och sossarnas hemsida så hackar sossarna på moderaternas politik, enbart, men suprise för s kanske så är det inte bara moderaternas politik som kommer gälla efter valet, utan alliansens politk.

Det finns en länk som granskar borgarnas budget och när man går in där så listar de moderaternas politik och det är en moderatstyrd allians, enligt s.

Desperata?

Övrigt ifrån stämman!

Förutom att jag blev väldigt nöjd med listan så hamnade jag på 11 plats riksdagslistan och 14e på regionlistan. Har inte större ambitioner än att vara ett alternativ för dom som inte vill kryssa någon som är 30+ och bygga upp ett namn inför framtida listor.

Jag fick ganska bra reklam i Bohusläningen igår, det var en liten notis om att jag hade blivit invald i CUFs ordförande presidie.

Anders Dahlberg i CUFs ledning


Det var rubriken, tycker det är ganska bra skrivet för att vara med i en viktig grupp människor men vi har ingen som helst formel makt.

Annars när jag åkte hem ifrån Partile där stämman var så svängde jag in för att äta lite på Ikea (hyfsad god mat snabbt) ringer hem, istället för att komma hem snabbt och plugga lite innan filmkvällen så får jag springa runt på IKEA någon timme och leta gardinstänger och kuddar.

Kvinnor i toppen!

På DS mötet innan stämman var det lite diskussion vad valberedningen hade tänkt när dom gjorde när dom sate ihop listan. Det var fler än DS som hade tänkt detta tror jag, men det blev som jag ville (ganska precis faktiskt).

Bohusläns fyra topnamn
1. Åsa Torsttenson, Strömstad
2. Maria Kornevik-Jacobsson, Härryda
3. Kristina Jonäng, Uddevalla
4. Peter Heie, Strömstad

I förslaget var Maria på fjärde plats Kristina andra och Peter tredje, anledningen till reaktionen är att det inte var någon jämn fördelning mellan norra bohusläno södra på topp platserna.

Men tycker det är otroligt kul att driva en valrörelse med en lista som har tre fantastiskt duktiga kvinnor i toppen!!

torsdag, november 24, 2005

Ett nytt statligt verk på G?

Var på väg till sängen när jag snubblar in på globaljugglers blogg.
Han har skrivit om Sören Wibe (s) som vill att staten ska ta han om hanteringen av skoter leder som just nu sker frivillgt av diverse skoterföreningar och andra.

Läs inlägget här

Mest pålästa väljarkåren någonsin.

I valet nästa år kommer sveriges väljare vara mer pålästa än någonsin. Om man ska tro artikeln i expressen. Med en timmslång dokumentär om varje parti minst 500 timmar valsändningar i svt 24.

Utöver detta blir det två dokusåor och en stor underhållningskväll (Testa ditt val). Även om det sista kanske inte är så nödvändigt. Men är det upplagt på ett bra sätt kan det väcka väljarnas intresse.

Nu återstår att se om vi får högre valdeltagande efter detta eller inte.
Hur mycket val det kommer bli i TV4s kanaler står det inget om.

Läs artikeln här

Fortsättning, apatiska flyktingbarn

De senaste dagarna har det kommit flera olika artiklar om de apatiska flyktingbarnen. Bland några är det läkare som blir intervjuade som säger att det är väldigt svårt att få barn att bli riktigt apatiska och det är lätt att se om de gör sig till.

Till en anann som berättar om en rysk "resebyrå" som ger tips på vilka läkemdel man ska ta för att barnen ska bli apatiska och vilka du ska kontakta om du inte får uppehållstillstånd.

Svds artikel om den ryska resebyrån här

DNs artikel om att utvisningsbeslutet gör barn apatiska, här

På båda sidorna finns länkar till fler artiklar.

onsdag, november 23, 2005

8 roliga miljoner kr

Systembolaget har satsat åtta miljoner kronor i en europeisk kampanj för att behålla alkoholmonopolet (man har producerat en propagandafilm, annonserat i några tidningar osv).

Undrar om kampanjen fick det mottagandet som Anitra hade räknat med, när EU komissionen undrade om det var ett skämt eller inte. Flera europeiska tidningar har tänkt samma sak.

Det är nästan så man tycker synd om stackars statliga Systembolaget, nästan.

Läs artikeln i DN här

Se Systembolagets kampanjsajt här

Vart har solidariteten tagit vägen?

Jag undrar, om en familj är så desperata att de skadar sitt eget barn då kanske de inte ljuger när de säger att de skulle bli förföljd om de kommer till sitt hemland igen.
Eller så bara dom gör det för att få uppehållstillstånd och leva på svenska bidrag.

Sveriges flyktingpolitik är skrämande dålig. De kommer till ett lands sätts antinen i en flyktingförlägning där de får vänta alldeles för länge innan de får besked om de får stanna eller inte.

Har de otur säts de i fängelse för att migrationsverket mistänker att de ska gå under jord, (skl förvar).

När kritik framförs mot detta system där människor som har lämnat allt de har, vänner, familj, jobb, en fast plats att vara på. Så försvarar sossarna systemet.
Nu när migrationsverket säger att det finns mistankar om att barnan har blivit illa behandlade för att bli apatiska. Säger Morgan Johansson att detta är mycket möjligt, nu vet vi att det inte bara är politikens fel.

Jag finner inte ord.

En människa som kommer till Sverige ska få ett bra motagande och besked om beslutet inom ett halvår, tar de längre än ett år ska de automatiskt få uppehållstillstånd.
Ett år är långt, tänk då om du går i fyra eller fem år utan att riktigt veta, man kan få psykiska skador för mindre.

Läs DNs artikel här
Svds artikel här

tisdag, november 22, 2005

Småföretagen går bra men de anställer inte.

Kunjukturen för småföretagen är enligt svt text den högsta på flera år (seda 2001)

Arbetsmarknaden påverkas dock bara marginellt.
Drygt vart femte företag planerar att nyanställa inom ett år.


Hur kan det komma sig att sveriges småföretag går bättre och bättre men ändå anställer de inte.

Kanske det beror på att det är dyrt och krångligt?

Centerstyrda kommuner är lite bättre!

I dagens bohusläning kan man läsa om vilka kommuner som har en bra fungerande ekonomi och vilka som inte har det. Av de åtta kommuner som var listade har de fyra första ett styra där centerpartiet sitter med (3st med centerpartistiskt kommunalråd (Strömstad, Tanum, Färgelanda). Den femte kommunen (Munkedal) är en stark centerkommun där de borgerliga och centerpartiet jobbade hårt med att få en budget i balans, men kristdemokraterna gick över till sossarna i förra valet och spräckte det samarbetet.

I en annan mätning som var över hela Sverige listades de bästa företagskommunerna där var nästan alla på top-10 borgerligt styrda och flera av dom hade ett centerpartistiskt kommunalråd, övriga hade ett starkt centerparti.

Den slutsatsen jag drar av det här är att kommuner som är borgerligt styrda med ett starkt centerparti är lite bättre.

måndag, november 21, 2005

Varför ökar inte (s)?

Den senaste opinionsmätningen irfrån Ruab/DI så sjönk sossarna med 0,4% det är inte mycket för ett stort parti men det är väldigt sällan som ett parti sjunker efter en stämma/kongress (mätningen är gjort veckan efter sosse kongressen.

Är det de beslut som s kongressen tog som inte går hem bland väljarna eller har sossarnas hyfsade fingertopps känsla när det gäller att marknadsföra sig själva börjat domna bort?

I vilket fall ser jag det som ett styrke bevis för alliansen även om kd ligger under 4% spärren just nu så tror jag att det är några som kommer taktik rösta på dom.

Läs artikeln i DI om mätningen här

söndag, november 20, 2005

Ny bloggare!

En bra vän till mig har börjat blogga!
Rekomenderas!
Fredrik Christensson

Vänsterns feministhistorik är dålig

Ung Vänster är minst sagt imponerade över den plötsliga feministiska insikt som borgerliga företrädere tycks ha snubblat över.


Detta kan du läsa i ett pressmeddelande ifrån Ung Vänster.
Då undrar jag:
Under vilken regering kom barnbidraget?
Borgerlig - Centerpartiet och Karin Söder som drivande kraft.

Under vilken regering kom den första jämstäldhetslagen?
Borgerlig - Vänsterpartiet röstade emot

Under vilken regering gjordes den största utbygnaden av dagis?
Borgerlig - Med Karins Söder som drivande kraft!

Vad kan vi lära av det här?
Att vänsterkartellen ska sluta ta åt sig äran av det som borgerliga regeringar har gjort!

Ung vänsters pressmedelande kan du läsa här

Vilka driver (s) val mot?

Nu är det bekräftat det jag mistänkte. Sossarna driver har itne alliansen som motståndare utan moderaterna. De kommer hacka på moderaternas politik inte alliansen och att de överhuvudtaget tror att (c) och (fp) vill sitta i regering med dom!

Men de målar in sig i ett hörn när de börjar prata om att inte ta in vänsterpartiet i regeringen efter valet, eller är det bara ett försök för att få sossar som funderar på alliansen att rösta rött igen?
Eftersom det kommer bli jämnt i valet blir det antingen en regering med v+s+mp eller c+fp+kd+m.

Den stora skillnaden är att röstar man på det senare alternativet vet man vad man får. De andra börjar ju inte presentera politik ihop fören budgetsåpan drar igång.

lördag, november 19, 2005

På ordförandekonferens

Sitter på en ordförandekonferens för CUF i Stockholm jsut nu. Planeringen med biljett bokningen var trydligen jätte dålig när min partikamrat Fredrik Christensson sa att Leksand hade match mot djurgråden idag men det får man ta.

Annars har det varit en bra och intressant konferens hitils klockan 16.15 åker vi med tåget hem.

torsdag, november 17, 2005

När börjar könsskillnaderna?

Idag pratade vi om könsskillnader i psykologin. Att det är skillnad mellan könen idag det vet vi alla. Men varför har det då inte hänt något på senare år när det avsats pengar på en hel del projekt och forskningen är hyfsat utbred. Jag tror att projekten och forskningen gör ett jätte bra jobb. Men som alltid är det samhället och våra närmaste som sätter vilka värderingar vi skall ha.

Vad är det då våra föräldrar präntar i oss stakars barn (jag kallar mig barn när jag fortfarande bor hemma och mina föräldrar fortfarande har försörjningsansvar). Några jag har varit hemma hos där gör inte den äldste killen i familjen alltför mycket hemma medan hans yngre syster hjälper mamman med matlagning, städning mm.
Inte undra att han kommer tycka att tjejer ska göra sådant i fortsättningen också.

Hur bemöter då de vuxna, som under dagis perioden nästan tillbringar mer tid med barnen än vad föräldrarna gör i dagens system med maxtaxa mm, behandlar de killar och tjejer likadant? Nej i de flesta fall görs inte det.

Föräldrarnas syn och dagis, skolsystem är i del flesta fall tänkta som att killar och tjejer är olika. Det är inte fören föräldrarna säger stopp som det kommer händra något stort.

En annan fråga är att föräldrarna och de som styr kanske vill att det ska vara skillnader? Om så är fallet kommer nog lönerna att jämnas ut men den som gör mest hemma kommer alltid att vara kvinnan.

(Läraren undrade hur många av killarna som kunde stryka, jag var den enda. Min mamma har gjort ett bra jobb med strykningen.)

Fotbolls VM - Biljetter

Har en långtgående dröm om att åka ner och se på ett antal matcher under fotbolls VM. Men allt detta runt biljetterna som man kan köpa på Fifa.se är för det första jätte mycket att läsa. Sen är det engelska som jag inte förstår :-S känns inte bra. Men får kolla vidare på detta, om du har några tips eller vet något kan du ju skicka en kommentar.

onsdag, november 16, 2005

Kommunist citat

Efter att ha läst de här citaten ifrån diverse kommunist ledare vet jag varför Ung Vänsters nya ordförande är stolt över kommunismens historia.

Företagandet ökar!

Antalet företagare har ökat i sverige! Detta är verkligen jätte bra, kanske de borgerliga har fel i nästan allt de har sagt om byråkrati mm.
Det är nästan bara enmansföretag som startas upp (exempel hantverkare som börjar sälja sina fågelholkar, mattor mm). Detta gillar vi verkligen men de krångliga reglerna och kostnaderna gör att de inte kan anställa någon och bara driva det som en hobby (alla gör inte det men många).

Vet inte om ni har tänkt på det att det finns ett antal stora internationela företag ifrån sverige (Volvo, saab, ikea). Men hur många stora företag kan ni nämna som har kommit till de senaste åren?

måndag, november 14, 2005

Läst ut Harry Potter

Nu har jag läst ut den senaste (6e) boken i Harry Potter serien, och den lever upp till alla förväntningar!! Rekomenderar starkt! Men den är inte den bästa Harry Potter boken, men en av de bättre.

Slutet är lite annorlunda än vad de brukar vara och även lite mörkare som Rowling mfl har sagt.
Mistaget med att läsa den så snabbt är att man måste vänta så länge till att nästa kommer för man blir lite nyfiken på hur det ska gå, även om bökerna var tänkt att vara självständiga.

Har inget mer att säga än att ni måste läsa!

Kul med ett misslyckande

Om man söker på failure på Google så kommer man till president Bush biografi (översta träffen), lite små roligt är det.

Se här

söndag, november 13, 2005

Kurs i Sunne!

Har nyss kommit hem ifrån en "vinna valet kurs" i sunne. Var en väldigt intressant kurs med ett otroligt bra pass om ledarskap. Kursen va mycket bättre och roligare än vad jag hade förväntat mig också.

Om vi lyckas få gjort allt som vi kom på att vi skulle göra så är vi sveriges bästa cuf distrikt alla kategorier!!

Det enda dåliga var att vi körde några mil fel på vägen dit, (sammanlagt sunne och hem blev det 55 mil tor) men hittade ett ställe att tanka för 9,17 det var jag ganska nöjd med.

Uppdatering
Har ändrat texten nu, vi körde inte 55 mil fel som man kunde tro innan :-p

torsdag, november 10, 2005

Får slag på (fp)

Jag börjar tröttna otroligt mycket på Folkpartiet i Lysekil. I veckan tog ks eslut om att lägga ner en mindre skola (där jag gick när jag var liten) Kyrkskolan en förskolegrupp skulle flyttas ifrån ett mindre samhälle till ett annat litet samhälle (men större än de första) för att minska lokalkostnaderna.

Detta gjordes för att barnantalet kommer sjunka kraftigt om några år.
Och dela upp 23 elever på 3 skolor är inte hållbart någonstans. Antar att det är samma situation på Skaftö där förskolan ligger.

Fp vill att detta ska utredas yterligare en runda för att se om man kan fortsätta driva skolorna (antar jag) men när valet står mellan två små skolor där lägena är som de är i Brastad och Bro (två samhällen utanför Lysekil) så ska den skolan som är nyreonverad vara kvar.

Synd att folkpartiet ska vara så populistiska.
Jag kan nästan garantera att det inte kommer bildas någon Allians i Lysekils kommun.
Sossarnas fönster mot omvärlden får hålla uppet en stund till (Lysekil har varit s styrt sedan start.

Precis börjat med Harry Potter

Idag fick jag nyaste Harry Potter boen. Det jag har läst hitills verkar riktigt bra,fast men hade räknat med annat?

Undrar hur det kommer kännas sen när nästa bok ska släppas (den sista) efter det kan man inte gå och vänta på fler böcker. Fast man får väll satsa på att läsa om alla.

tisdag, november 08, 2005

Bloggutmaning: Alla ska med!

Jag har blivit bloggutmanad av Mia Leander. Utmaningen går ut på att jag ska hitta på fem alternativ till sossarnas slogan, "Alla ska med - Så enkelt är det".

Utmaningen går sedan vidare till fem andra.

Mina bidrag
Maxtaxa i äldreomsorgen - så enkelt är det.

Anställ vem du vill, bara dom är svenskar, så enkelt är det

Bry dig inte staten fixar det åt dig, så enkelt är det

Alla ska med, lämna in några blanketter först och ställ dig i kö, så enkelt är det

Alla ska med, tänka likadant och bara jobba, så enkelt är det.

De jag utmanar är:
Thomas Haraldsson
Lars Hindrum
Anders Lundwall

Men eftersom tydligen alla som jag känner som har en blogg redan har fått denna utmaning så blir det bara tre :-p

måndag, november 07, 2005

Antalet myndigheter är räknade!

Bloggaren på östra ölands fria horisont har räknat antalet myndigheter och antalet anställda. Detta har inte ens staten koll på.

Men här finns hela listan!

Kan säga att 230 976 personer är anställda inom någon myndighet i Sverige.

lördag, november 05, 2005

Bara en liten tanke

Har varit bortrest som ni kanske vet, när jag tittade runt bland de andra ungdomsförbundens hemsidor slog det mig att tjejerna som är tecknade till Ung Vänsters "feministiskt självförsvar". Tjejerna där är ganska snygga med hyfsat stora bröst och smal midja. De hade faktiskt kunnat ställa upp i Fröken Sverige (om den tävlignen fortfarande finns kvar vet jag ej).

Men som sagt det var bara en liten tanke.
Hemsidan för feministiskt självförsvar hittar du här

fredag, november 04, 2005

Jag önskar det vore val idag!

Var på väg att käka frukost så läste jag första sidan i andra delen av lokaltidningen Bohusläningen. Där skrev fotbollslaget Oddevold P93 ett bre till allas våran kära Barbro (läs här). Detta är yterligare ett bavis på när regeringen ser efter sina system och ordningar, i sverige är det inte storbror ser dig utan storebror skiter fullständigt i dig om du inte gör det som passar systemet. Med rätt blanketter, rätt bakgrund mm. Och jag blir lika arg varje gång detta händer!

Men med en socialdemokratisk regering kommer aldrig systemen att försvinna. De som jobbar inom systemet och har skapat det, är flertalet medlemmar i det socialdemokratiska system partiet.

Den enda lösningen jag ser är att rösta fram de borgerliga till valet.

Faktum - en rolig hemsida

Surfade runt lite och måste tipsa er som inte har hittat dit om SVTs samhällsprogram Faktums hemsida, spec delen Kina TV. Startsidan har ni här

GP om kongress och stämma

Har precis läst en krönika där dom jämför sossarna partikongress och centerstämman.
Jag känner igen mig väldigt bra på beskrivningen av centerstämman, har dock aldrig varit på en sossekongress, men är inte förvånad.

Göteborgspostens ledare

Hemma igen!

Nu har jag landat och sovit igen det jag missade efter att ha rest hela natten.
Är även lite brunare än vad jag brukar vara och har käkat väldigt mycket god mat, sen att man har sluppit att städa och diska på en hel vecka är också skönt.
Synd att det inte finns RUT-avdrag, hade kanske skaffat det, jaja jag får nöja mig med att jag får göra avdrag när snickaren kommer istället, synd att det blir mer att städa bara (vi har bygt altan).