tisdag, oktober 25, 2005

Turkiet!

I natt åker jag ner till Turkiet. Så bloggandet kommer ligga lågt i över en vecka till. Torsdag natt är jag hemma igen och då ska jag kommentera resan och CUF kursen i Sthlm som jag var iväg på denna helgen.

Hade gött så länge

torsdag, oktober 20, 2005

Ung Vänster - kommunisterna

Ung Vänster valberedning föreslår Ida Gabrielsson som ny ordförande.
Hittade detta underbara citat
Jag är kommunist för jag tycker att vi har en stolt historia

Jag har inga fler kommentarer.

Läs ung vänsters pressmeddelande

I webbplatsen "webb finanser" hittade jag artikeln med citatet

Låg aktivitet

Nu kommer det inte hända så mycket på den här bloggen i lite mer än en vecka!
Till helgen blir det Stokcholm och valutbildarkurs med Centerpartiets Ungdomsförbund. Sen bär det av till Turkiet två dagar efter det.

Håll ut!

onsdag, oktober 19, 2005

Roliga press grodor

Staffan Landin har på sin blogg samlat några riktigt roliga missar i tidningarna.

Vi måste satsa framåt – inte drömma bakåt

Sverige måste tänka nytt. Vi är bra på bilar, mobiler, läkemedel och en hel del mer. Men vi måste tänka nytt. Ser man tillbaka ca 50-100 år så har flera av dom yrkena som fanns då försvunnit eller förändrats. 50-100 år framåt i tiden kommer flera av dagens yrken inte att vara kvar, om då Sverige är med i framkant på de nya industrier som kommer att bli stora i framtiden, jag tänker främst på miljövänliga bilar och energi framställning. Nästan hela Sveriges historiska tillväxt vilar på att vi har varit bland dom bästa i världen inom flera områden, som jag räknade upp förut.
Men flera andra länder är ikapp och förbi oss när det gäller de här områdena och varför vara med i fighten om något som inte kommer att användas inom en eller två generationer när vi kan vara med och bygga på något helt nytt.

Jag har en liten utopi, om Sverige blir världsledande inom etanoldrivna bilar eller bilar drivna på andra alternativa bränslen, samtidigt som bilförsäljningen kommer ökar avsevärt på dessa bilar när konsumenterna blir miljömedvetna, antalet bensinstationer som säljer bränslet ökar och konsumenten vinner på det ekonomiskt. Är då Sverige världsledande kommer vi få flera jobb här. Men idag är det inte riktigt så, i bohusläningen i veckan kan man läsa om Mattias Johansson som vill starta en kedja med serviceanläggningar som bygger om bensinbilar till etanol. Han tar in expertisen ifrån Syd Amerika där utvecklingen inom ”etanolindustrin” är mycket längre fram än i Sverige. Bara bränslet är något som kan tillverkas till stor del i Sverige. Men tyvärr verkar det som inte socialdemokratern med stödpartier har tänkt på detta. De klänger mycket hellre fast vid det förgångna än satsar på något nytt. Ökas bara anslaget något och den politiska viljan finns så kan Sverige vara med i täten på en av de stora framtida industrierna.

tisdag, oktober 18, 2005

Globalt Forum

Igår var jag i Göteborg för att vara med på global forum med klassen, svt 24 direktsände och jag tycker att det var ett väldigt bra kurspass som vi fick gå på (en kort föreläsning om utvecklingen globalt och sedan paneldebatt mellan ungdomsföbrunden, tyvärr var inte Fredrick Federley, cuf med hans tåg kunde inte komma iväg för det var löv på spåret tror jag.)

De som hade bäst inlägg i debatten var klart Fredrik Malm (luf) och Ella Bholin (kdu) korta inlägg som svarade direkt på frågan utan att dra upp samma sak igen som Tove Fraud(osäker på stavninge) (ung vänster) och jag har glömt vad nyvalda killen heter som är Grön Ungdoms språkrör.

Två EU parlamentariker var också med, Kristoffer Fjellner (m) och den yngsta av socialdemokraterna som också kryssade sig in men har glömt hennes namn också.
De tyckte jag kunde vara lite långrandiga i svaren men Fjellner fick in ett par tykna men små roliga kommentarer om vänsterkartellen.

Uppdelningen mellan vänster höger var väldigt klar, de hackade mest på moderaten men Fredrik Malm fick nästan mest applåder när han säger
Man hör hur desperata socialdemokraterna är när dom försöker anklaga moderaterna så mycket som möjligt utan att säga va de själva vill

Detta är väldigt fritt citerat.

Jag tycker att detta var väldigt bra och hade gärna varit med på ett av de andra passen också.

söndag, oktober 16, 2005

Fildelning

Varför har svenska staten och skiv branchen fått så extremt dåligt självförtroende? De säger att det är fildelningens fel att skivförsäljningen går ner, men har de inte tänkt på att gillar man en artist köper man skivan.
Tycker man att artisten är halvbra köper man kanske skiven eller laddar ner låtarna och går på konserten när de spelar i närheten.
Gillar man inte artisten så gör man inget av det.

Så skivförsäljningen kanske går ner för att musik köparna inte tycker om det som erbjuds tillräckligt mycket.

Nästan samma var det när inspelnings-bara-band kom, skivförsäljningen sjönk. Men (enligt tillförlitliga källor) så hade musikbranchen pumpat ut artist efter artist utan större skillnad på soundet, marknaden var mät och försäljningen sjönk. Det första man lär sig när man går ekonomi.

Samma sak nu. Just nu finns det band som jag tycker är ganska bra några funderar jag på att köpa skivan på. Men vet inte om det är bra, så jag kommer ganska troligt ladda ner några låtar för att kolla, gillar jag det köper jag det.

För er som undrar så köpte jag GTA San Andreas.

Läs Svds artikel om ett brittiskt band utan album men redan med trogna fans här

Varvat GTA

Igår kväll efter en liten filmkväll med brorsan så lyckades jag varva GTA San Andres har spelat det ett antal timmar senaste månaden och gillar spelet skarpt. Ett välgjort spel med många uppdrag och snygg grafik.

fredag, oktober 14, 2005

För alla som älskar system!

Jag hatar verkligen när systemet sätts frafmör människan, när systemet är en stor fet betonghäck och det är omöjligt att göra annat än att vänta.

Men vi har haft en socialistiskt styre så länge att det finns system för det mesta som man absolut inte får göra avkall på.

Läs expressen om en kvinna som måste bo på 9 kvadrat meter med en dotter med ADHD, för att hon har sköt sig.

Nytt SM-Guld!

var lite rädd i början av elitserien att frölunda inte skull vara med i absoluta toppen, men nu har dom verkligen kommit igång!

Härligt

Aftonbladets referat när Frölunda krossade Luleå!

Dagsländan Junilistan

På några få veckor har Junilistan kommit över riksdagsspärren i Ruabs senaste mätning. Utan att ha gjort något mer utspel än att de ska starta ett parti har de övertygat väldigt många av de som röstade på dom i EU valet att de ska göra det i riksdagsvalet också.

Men jag tror fortfarande inte att de kommer in i riksdagen. De startade försent och kommer troligen inte få ihop ett partiprogram mer än i några frågor.

Enda chansen de har är att de stora massorna tror att de kan vara en frisk fläkt, om nu det är en anledning att rösta på dom.

Läs artikeln i svd här

måndag, oktober 10, 2005

Varför denna nervösa ton?

Jag undrar om sveriges ledare har sovit för lite.

De har hotat med att lämna EU, och varför då?
LO och Tomas Östros hotar med att blockera arbetet med tjänstedirektivet, oväntat får de inderekt stöd av Fredrik Reinfeldt (eller föresten det är itne så oväntat), han hotar med att lämna EU om en EU institution ska ändra i den svenska kolektivavtalsmodellen.

Sverige har inte några lagar mot minimi löner, AD reagerade mot det och det är det som EU tycker att sverige ska skaffa.
Detta ser svenska LO som ett hot mot kolektivavtalet, finska LO tycker att det stärker fackets rätt. (finland införde lagar 2001, i samrådan med finska LO).

Varför ska inte sverige det? Det rör ju inte sveriges kolektivavtal, det tappar inte i värde.

Det enda som händer är att alla som jobbar i sverige kan som minst få minmilöner, oavset kolektivavtal i hemmlandet. De företag som bryter mot detta kan bli straffade.

Jag undrar var problemet ligger?

söndag, oktober 09, 2005

Vet folk vad de pratar om?

Jag tycker att jag själv har halv hyfsad koll när det gäller regionförsöken och EU. Men igår var det en kursdag om centerpartiets grunder där Elving Andersson (c) hade en föreläsning om Regionen och det som han drog upp där har jag aldrig hört.

Och varför inte då?
Den undervisning som jag fick på högstadiet och samhäll A strök de nog bara ordet landsting och ersatte det med region. Men då missar man den stora förändringen som region försöken ger. En del frågor som inte riksdagen behöver bry sig om kommer där de hör hemma, så nära individen som möjligt.

Det regionen borde göra är att ta fram bra material som skickas ut till alla skolor så att eleverna lär sig rätt saker. För jag tror inte lärarna idag vet riktigt själva vad regionen är för något.

Detsamma gäller EU, men här har skolan hyfsad koll, även om den kan bli bättre, den stora biten här är att nå alla dom som inte har gått i skolan de senaste 5-10 åren. Den stora massan där kan ju nästan precis stava till det. Men hur man ska nå de här vet jag inte, men på något sätt måste det ske. Annars kommer det alltid vara lågt valdeltagande till EU valet i sverige.

lördag, oktober 08, 2005

Älskade v

Detta underbara vänsterparti som tillsammans med mp utgör dom styr sverige har än en gång, ja jag vet inte ens vad jag ska kalla det.

Läs artikeln i svd där Ohly får kritik för att stödja USA mot kuba för att han lämnar svensk-kubanska föreningen.

Svds artikel här

fredag, oktober 07, 2005

Detta heliga kolektiv avtal.

Jag funderar på att strunta att gå med i facket när jag börjar jobba.
Pappa tycker inte jag ska bli "svartfot" men det kanske är värt det?
Men men bestämt mig har jag inte.

Men
De är en förgrening av sossarna och det gillar jag inte, de tror att de står över allt och alla, gillar inte det heller. Sedan bara att läsa i dagens tidningar har jag inte ändrat mig heller.

Handels ska gå på offensiven att tvinga fram kolektivavtal även från företag som inte ens har några anställda, annars kommer de sättas i blockad. Varför ska ett företag som inte har några planer på att anställa någon skaffa ett kolektivavtal.
Några vänner till familjen kommer garanterat att bli drabbade och vad har det gjort?

Följt svenska lagar och rapporterat in allt ordentligt.
Varför ska då den röda amöban straffa dom?
Jo deras personal (som inte finns) ska ha kolektivavtal.

Sedan finns det säkert några småföretag där de anställda av olika anledningar inte valt att ingår kolektivavtal.
De kommer också att bli drabbade.
För att Handels vill det.

Ett avtal är något som två parter vill ingå.
Inte när den ena parten blir påtvingad. Det brukar fackförbund i andra länder jobba mot. Men inte handels.

Sedan ska ni läsa DNs ledare här

torsdag, oktober 06, 2005

Motion om Lysekils bilpark

Vi i CUF Lysekil-Sotenäs har skrivit en motion om att lysekil kommuns bilpark ska fasas ut till etanol ifrån dagens bensinbilar. Jag tror att motionen kommer gå igenom med tanke på att det inte kommer kosta så mycket för kommunen och är ett steg framåt miljävnligt.

Men man vet aldrig när det är sosialdemokrater som styr.
Vänsterpartiet ska iallafall bifalla motionen (som styr ihop med (s), när gruppledaren i (v) är min matte lärare är den saken redan fixad.

onsdag, oktober 05, 2005

Junilistan smått populära

Enligt Sifos undersökning kan 18% av väljarna rösta på Junilistan, 9% på Sjukvårdspartiet och Fi är nere i 4%. Ett nytt parti som kan låta att det ligger nära får rätt höga ingångssiffror (fi hade 22% i deras första mätning). Även om jag tror att junilistan har mer chans än fi att komma in så kommer de ockås sjunka ju närmare vi är valet. Detta är en undersökning på hur många som kan tänka sig att rösta på dessa partier.

Sen är ju fråga hur många som gör det.

Från blogg till bok

En praktikant hos en senator startade en anonym blogg där hon skrev om diverse sex affärer, som hon tog betalt för. Bloggen startade rykten i Washington, än är vi inte där i sverige undrar om vi kommer komma dit?

Jag tror att bloggandet mycket möjligt kan nå den nivån om inte alltför lång tid framöver. De mest besökta bloggarna på bloggtoppen har mellan 1000 och 1500 unika besökare per vecka. Det är ganska bra.

Läs artikeln i svd här

måndag, oktober 03, 2005

Deltagar rekord!

I valet nästa år är det rekord på antal partier som vissa anser att de har en seriös chans att ta röster och komma över 4% spärren.

Jag tror inte att det är någon större fara att sverigedemokraterna, feministiskt initiativ och Junilistan kommer komma över spärren.

Dels så är det enda sammanhängande i junilistan att de är eu-kritiska, det håller inte i ett riksdagsval.

Feministiskt initiativ driver frågor som är väldigt lika vänstern men mer inriktat på HBT frågor. De kommer ta röster men inte tillräckligt för att komma över spärren.

Sverigedemokraterna kommer troligen att ha en minimalökning men troligen ligga kvar på samma nivå idag. Om taktiken mot dom ändras. Nästa år får de valsedlarna utkörda till vallokalerna.

Det enda partiet som har en liten chans enligt mig är Sjukvårdspartiet, där de hade ca 70% av rösterna i landstingsvalet på något håll. Men de har nog bara en liten chans.

Läs svds artikel om partierna här