fredag, september 30, 2005

Elevråds intro

Idag var jag på elvråds intro.
Det var bra och trevligt osv men det bästa dom sa på hela fömiddagen var

Vänta inte på att någon annan ska göra det, gördet själv istället!


Tänk om fler tänker så, då blir världen bättre.
Finns inget värre än människor som klagar och klagar. Men som inte gör något åt det.

onsdag, september 28, 2005

Frånvarande

Kommer inte kunna uppdatera bloggen så mycket nu och några dagar framåt, dels är det skolan sen ska jag på hockey och det är kalas osv.

Men håll ut.

tisdag, september 27, 2005

Varför fega debatt?

Marita Ulvskog vill ha ett fortsatt debatt stopp mot Sverigedemokraterna även inför nästa val. Varför då? För att inte legitimera dom säger hon, ja det kanske hon har rätt i men dom är ju så accepterade ett parti utanför riksdagen kan bli av media och sverige befolkning.

När de ökade i kyrkovalet fick de lika mycket mediautrymme som vilket annat parti som helst som skulle öka i kyrkovalet.

Och vi har kommit till en gräns där vi inte kan låtsas om att de inte finns utan möta deras argument.

Jag tror en stor del av deras ökning i förra valet var just för att ingen mötte deras åsikter. Och det misstaget ska man inte göra igen.

Men nu säger jag inte att man ska leta upp varenda sverigedemokrat och ha en debatt mot dom. Finns dom så letar dom upp oss.

Även om jag tycker det är synd att det inte blev någon debatt mellan Federley och vad han nu heter i sverigedemokraterna. Men fick de ingen lokal så fick de inte.

måndag, september 26, 2005

Kommunala handlingsprogramet

Om ca en timme börjar första cirkelträffen som centerpartiet i Lysekil ordnar för att ta fram ett nytt kommunalt handlingsprogram som vi ska gå till val på.

Blev otroligt nöjd med annonsen jag såg i Lysekilsposten, får vi se hur många som kommer.

söndag, september 25, 2005

Kritik mot borgerlig budget

Alliansens skattesänkningarna har nu fått kritik för att inte sänka skatten tillräckligt för de som tjänar för mycket, samtidigt som sossarna säger att den slår mot de lågavlönade.

Undrar vem som har räknat mest på detta?

Slentrian anti sossar eller de som har räknat och kommit fram till att budgeten gynnar de med låga inkomster?

lördag, september 24, 2005

Hur reagerar USA?

Just nu är den andra stora orkanen (Rita) över USA. Landet har knappt börjat hämta sig efter förra orkanen innan nästa, inte riktigt lika stor men nästan, slår till. Redan efter första var det en del debatt i sverige att detta måste väcka USA så att de satsar mer på miljön för att lindra detta i fortsättningen. Hur debatten i USA har gått vet jag inte riktigt men miljörörelsen, om de sköter detta rätt, har ett väldigt bra läge att få in miljö frågan i USA på en mycket bättre placering än vad den har nu.

Bush kritiker säger att anledningen till att det inte satsas på miljön eller att de inte har skrivit under kyoto är att Bushs kampanj har blivit sponsrad av oljebolagen.

Men nu är det rätt in i USAs oljebälte som orkanen drar in och detta har påverkat priserna även i sverige. Så med rätt spelade kort av miljövännern i USA och lite tur så kommer USA ändra linje när det gäller synen på miljön.

torsdag, september 22, 2005

Några tankar norrifrån

Bert Bodin jämför Norbottens län med Island, tänk om pengarna inte vänder i Stockholm som bidrag utan stannar, kommer då Norbotten göra som Island?

Mycket intressant läsning!

Läs inlägget här

Nuder klagar - budgeten

Pär Nuder sågar de borgerligas gemensama beräkningar hur deras skatte politik skulle påverka plånboken. (Läs DN debatt här).

Han tycker att de är väldigt dåliga ur konsumentupplysningssynpunkt

Man berättar inget om vad som kommer att vara det viktiga för den enskilde, nämligen hur den här skattesänkningen ska betalas, säger han till DN.se.


Nej men det står att det ska vara finansierat och inte som vänsterkartellen har gjort lånat stora belopp för att betala deras budget, som dom anklagade förra borgerliga regeringen att göra för lite mer än 10 år sedan.

Läs artikeln med Nuders uttalande här

onsdag, september 21, 2005

(s) i skandaltoppen

I ungdomstidningen Chili listade dom i senaste numret skandaltoppen, de med flest skandal artiklar i olika tidningar. Agent 25 tog fram siffrorna.

Topp tre bland de svenska personerna

1. Ardalan Shekarabi (s) (135 artiklar)
2. Riksdagsmannen Ola Rask (s) (65 artiklar)
3. Finansminister Pär Nuder (s) (52 artiklar)

Ardalan och Pär hänger här pga medlemsfusket och Ola när han hade två heltidslöner (riksdagen och fackligt ägda Rönnbergs Gård.

Topp tre svenska organisationer

1. SSU (arbetar rörelsen) (349 artiklar)
2. Dramatiska institutet, DI (192 artiklar)
3. Fackförbundet metall (arbetar rörelsen) (122 artiklar)

SSU är ju på listan pga medlemsfusket, DI för deras porrnovels berättande för småbarn och Metall för deras porrklubbs besök på medlemmars bekostnad.

Undrar om Bosse Ringholm kan slå sig in på nästa lista?
Den interna fighten i arbetarrörelsen går vidare om listplaceringarna.

tisdag, september 20, 2005

Oviktigt?

Detta tycker svenska folket är mindre intressanta valfrågor, efter en enkät på 65 000 personer på aftonbldet.se (artikel här)

V=vänsterfråga, b=borgerlig, BA=Blocköverskridande
1. Ta emot fler flyktingar. 58.5% BA
2. Skrota kungahuset. 58.3% BA
3. Sverige ska lämna EU. 46.4% v
4. Mammor och pappor ska vara hemma lika länge med sina småbarn. 43.9% v
5. 6 timmars arbetsdag. 36.8% v
6. Skrota Systembolaget och låt livsmedelshandlarna sälja vin och öl. 33.7% b
7. Sänkt skatt på alkohol. 27.4% BA
8. Betyg i skolan före årskurs 8. 26.4% b
9. Höjd sjukersättning. 21.6% ?
10. Laglig rätt att jobba heltid. 16.2% v

Jag tycker att det mesta här är vänsterfrågor, vad jag tror är också att något av vänsterpartierna kanske inte kommer driva så hårt men att gå till val på frågor som laglig rätt till heltid, 6 timmars arbetsdag mamma och pappa ska vara hemma lika länge.

Sen finns det ju några borgerliga förslag också, men som jag inte har sett i något valprogram (systembolaget osv.)

Även om jag inte skulle gå till val på att ta in fler flyktingar tycker jag det är viktigt med en generös flyktinpolitik och att de som troligen kommer få avslag på asyl ansökan (pga inte tillräckligt humant lidande tex) ska få information hur man blir svenska medborgare på annat sätt).

Blir det sm guld nu?

Efter matchen igår tror jag tyvär att det är kört för IFK Göteborg att ta hem guldet iår. Men med lite lite tur och att djurgården sumpar någon match så kan det kanske gå!

måndag, september 19, 2005

Tänk om dom fråga varför.

Läste detta otroligt bra inlägget ifrån Marie Wickberg. Tänk om dom hade frågat varför några gånger.

Läs inlägget här

Lägg ner kyrkovalet

I söndags var det kyrkoval. Det var även det första valet som jag fick rösta i. Själklart gick jag och röstade, jag ser det som en plikt att rösta. Men med ett valdeltagande på 11% och i förra valet 14% kan man lika gärna lägga ner vale.

Och ha något slags årsmöte som de andra samfunden och som alla föreningar har.
Kyrkan skulle spara pengar på detta och de som är intresserade går på mötet, jag skulle nog inte göra det. Några säger att det skulle bli för styrt av elitister i kyrkan. Mycket möjligt men det skulle fungera som i ett politiskt parti (internt). På årsmötet väljer man företrädare till distriktstämma som väljer till riksstämma där högsta ledning väljs och en företrädare.

De svenska partierna har inget att göra i kyrkan. Det är de som är intresserade och som vill lägga ner tid på kyrkan som ska ha platserna.

Ett argument ifrån socialdemokraterna var att kyrkan då skulle bli en borgerlig intresse organisation. Men det tror jag inte, även att det skulle bli fler borgerliga på de kyrkliga posterna.

söndag, september 18, 2005

Styrelsmöte

Idag är det styrelsemöte med CUF avdelningen. Ska planera hela hösten kampanjer osv. Känns riktigt bra nu inför!
Vi ska ju öka medlemstalet iår också :-D

lördag, september 17, 2005

Nu blev det klart

Efter lite spekulationer och annat så är det nu klart att det ska blidas ett nytt vänsterparti. Inte alltför överaskande kanske.

Och om de sköter sig rätt kan de nog ta väldigt väldigt många av vänsterpartiets väljare. Här i Uddevalla kommer de nog ta nästan alla röster, om Ewy Ghranström (avgående kommunalrdå (v) ställer sig på den listan.

Läs mer på DN

En kommentar om organisation

Satt och läste en väldigt bra skriven text som handlade om hur en av medlemmarna i F! kände sig om hur det gick till i organisationen.

Läs texten här, den är väldigt lång men mycket läsvärd!

Det är ingen ljus bild av F! som hon skriver om utan det är uppifrånstyrt och styrelsen och de mer mötesvana ifrån andra partier gör nästan som dom vill, utan att de som inte har någon erfarenhet får reda på hur det fungerar. Det mest centrala i en organisation, stadgarna, kom inte ut fören strax innan årsmötet osv.

Men det som slog mig när jag läste lite bland alla de kommentarer hon fått var den här.

Flera handlade om hur demokratiska olika politiska organisationer är.
Några valda av de jag läste

Kommentar från: Josser [Besökare]
Om du tror du har varit igenom något testa ett halvår i SSU. Då får du vara med om grejer.


Kommentar från: Dagny [Besökare]
Efter långt engagemang i såväl Ung Vänster som SSU så kan jag instämma i dina skildringar. Demokrati fungerar inte här. Jag är rädd att detta är ett vänsterfenomen. Som historiker är det svårt att neka sambanden.. Ett namn, eller en hög röst eller möjligen en högt uppsatt släkting, vinner. Alltid. Har med tiden kommit att överge dessa ideologiska preferenser, för mer individuella sådana. Finns sällan lätta lösningar. TACK för din story!


Har inte läst alla kommentarer men det var ingen som sade emot desas två vad jag såg.

Jag själv är aktiv i Centerpartiets Ungdomsförbund och känner inte igen något av detta som Åsa skriver om F! och som Dagny och Josser skriver om de socialistiska partierna.

Men undra hur det kan fungera så här i de mer vänsertinriktade partierna?

torsdag, september 15, 2005

Varför inte amnesti denna gång?

Jag antog att sossialdemokraterna och moderaterna hade någon för dom bra tanke bakom att säga nej till beslutet, (att ha Amnesty, rädda barnen och röda korset på sin sida är bara det ganska bra skäl).

Men en tanke som Henrik Brors skriver om på DN är att (s) kanske vill ta hand om den flykting fientliga opinion som finns i sverige idag, tänk bara på fps framgångar med språk testet.

Jag hoppas verkligen att det inte är det men det som talar emot är att 94 genomfördes en allmän amnesti precis som det var tal om.

Idag räknade regeringen det till 8 miljarder att göra en sån här amnesti.
1994 handlade det om 20.000 flyktingar och då räknade regeringen med en kostnad på 350 miljoner.

Men som sagt hoppas jag verkligen att den socialdemokratiska ledningen inte tar hänsyn till en mäniskofientlig opinion i sverige utan till vad som är bäst för de här personerna och ser till sossarnas egna "solidariska" ideologi.

Bush har också behov

Ska jag vara ärlig så är sånt här väldigt ointressant men lite kul ändå.

se bild bevis

onsdag, september 14, 2005

Sverige bra företagsklimat?

Sverige har världens 14e bästa företagsklimat och Norden ligger bra till på listan. Med Norge på femte plats, Danmark åttonde och Finland på 13 plats.

Kan verkligen vi i de borgerliga partierna ha så fel när vi anklagar sossarna för att ha ett dåligt företagsklimat?

Enligt svt text är det
Bra infrastruktur, goda utvecklings möjligheter och en väl fungerande offentlig sektor är några skäl till Nordens framskjutna placeringar.


Det stämmer bra, vi har hyfsat bra sjukvård och ganska bra infrastruktur i Sverige, kan självklart bli bättre.

Men i Sverige är det hyfsat företagsklimat om man har ett lite större företag. Kommunerna har en lite invigning med band klippning och kommunalråden kommer när det ska öppnas. Inga större svrårigheter att få tillstånd för diverse byggnader, det finns ju anställda som sysslar med det på heltid.

När det gäller att starta företag eller om man inte är så många anställda ser det inte lika bra ut. Först är det massor med blanketter som ska fyllas i och skickas till olika departement om tillstånd och det är alla möjliga regler man ska hålla koll på osv.

Så bli inte lurade när ni hör detta av det röda valmaskineriet i debatten, det är bland småföretagen som jobben finns. Det har inte sossarna förståt än. De kommer nog inte göra det heller.

Bra talat Göran

Såg på öppningstalet till FNs största toppmöte någonsin där Göran Persson är ordförande. Det är statschefer ifrån 170 länder sammlade i FN skrapan just nu.

Talet Göran hade tog självklar inte några djupa ställningstagande men jag tyckte han berättade sin bild på vad FN ska göra och att FN även ska få gå in även där det är civila drabbas (inbördeskrig, naturkatastrofer osv). Länder som Kina och Kuba tycker inte att FN skulle få mer att säga till om när det gällde civilas rättigheter. (undra varför)

Men nu får vi se hur Göran fixar detta.
Jag hoppas han kan få ordning på torpet.

tisdag, september 13, 2005

Aftobladets blogg om Göran P

Satt och läste Lotta Grönings blogg på aftonbladet.se.

Hon skrev om riksdagens öppnande och Göran Perssons regeringsförklaring.
Kommentaren på att han nog inte är så ledsen över att bättre tandvård blev bortförhandlat i budgeten.

Persson har lovat en bättre tandvård sedan 90-talet och hitills är den reformen lika tandlös som många gommar hos en alltmer utmärglad befolkning.


Låter bra att man har lovat sedan 90-talet och det sedan blir bortförhandlat i budgeten.

BRÅs världsbild

Idag på SVT text kan man läsa att brottsförebyggande rådet tycker man ska sänka spritskatten i skåne, för i övriga landet åker man inte utomlands för att handla.

Jag hade gjort en bättre världsbild för 100kr. Det hade dom sparat på.

Det är ju inte alls så att stockholmarna tar finladsfärjan och handlar, mängder.
De i norrland åker inte alls över finska gränsen för att köpa.
Det arrangeras absolut inte buss resoir ifrån de flesta ställen i Bohuslän för att åka och handla över dan i Tyskland.

Jösses, men sänks det i skåne så behöver ju inte bussarna köra så långt så sparar allmänheten pengar på det också.

måndag, september 12, 2005

Eniga som få!

Den årliga poltiska såpan har varit lite värre än vanligt iår, samtidigt som borgerliga partierna är mer enade än någonsin.

Budgeten har inte godtagits av miljöpartiet och vänsterpartiet än, den ska presenteras imorgon.
Troligen kommer sossarna att lägga förslaget ändå (svd) och kommer få igenom det som det förslag med flest röster, om inte alliansen slänger ihop en budget som de ska enas om ganska snabbt. Menm frågan är om samarbetet är så långt fram.

Nu får vi se vad som händer imorgon.

Sthlm Live 1

Såg reprisen på datorn idag ifrån Sthlm live.
Jag älskar verkligen deras sätt att dra de bästa skämten och driva med varenda fördom dom har. I år har dom vidgat det lite till att inte bara köra om kurder och andra muslimer.

Undrar varför det är två stycken förortssvenskar och några invandrare som kör kom på detta programet och inte några infödda svenskar, vågade de inte i landet "politiskt korekt"?
Eller nä föresten, infödda svenskar hade inte vågat ta ut svängarna och gjort det bra. Vi är väldigt dryga ibland.

Go Stockholm Live!

Europas bästa land

Ibland är det väldigt lätt att säga att sverige är EUs bästa "vad-det-nu-är-för-debatt" land.
Synd att man har all fakta emot sig ibland

Läs vidare på libertarians blogg

Budgeten

Idag är sista dagen för att få klart budgeten. Undrar om de lyckas.
Alla siffror är tydligen nästan klara men budgeten kan kollapsa pga en flykting fråga

Citat ur DN

Men även om partierna är överens om de flesta siffrorna återstår att enas kring ett av de viktigaste kraven från samarbetspartierna, amnesti för flyktingar i Sverige. Ett genombrott i den frågan kallar miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand "kanske enda lösningen."


Synd för s att det skiter sig på det.

söndag, september 11, 2005

SVT krånglar

Synd att det är något krångel med svt och svt 24.
Hade vart kul och ser hur debatten går hos (Fi).

Läste att några hade åkt hem för att de inte var nöjda med organisations strukturen.
Den var för patriarktisk (om man kan skriva det så).

Jaja får se vart detta landar, idag ska parti programet bli klart!

lördag, september 10, 2005

Mer återkallat kött

Nu har ICA fått dra tillbaka yterligare några ton kött efter att de har varit risk för smitta. Denna gång kommer det smittade köttet ifrån Danmark och Irland. Förra gången, för några månader sedan, kom det smittade köttet ifrån danmark. Men i detta partiet tror ICA att det är det Irländska köttet som är smittat.

Denna gången var det 14 ton ehec smittat kött, förra tror det var ca 8 ton salmonela smittat.

Avbrytna budgetsamtal

Inte undra på att förtroendet minskar.
Igårkväll avbröts budgetsamtalen inom vänsterkartellen. Som det verkar i artikeln så är miljöpartiet riktigt vettiga. De vill ha riktiga jobb och inte låtsasjobb.Går bra för mig. Undra hur de ska få fram de riktiga jobben, rösta på alliansen?

Läs artikeln här

Förtroendet minskar

Alla partiledare i vänsterkartellen får minskat förtroende. Och alla de borgerliga partiledarna ökar förtroendet förutom för Lars Lejonborg som har samma nivå (26%).
Maud har en säkerställd uppgång till 29% och ligger nu jämnsides med Göran Persson (som 2002 hade 61% förtroende).

Allt detta beror på att Alliansen har presenterat förslag medan vänsterkartellen visar på bråk. Avhoppet av Göteborgs s märkta kommunalråd och de avhopp som har varit i vänsterpartiet har inte gjort saken bättre (för dom).

Läs artikeln i DN här

fredag, september 09, 2005

Vänster avhopp

Idag hörde jag på radion att vänsterpartiets kommunalråd i Uddevalla hoppar av partiet.
För några veckor sedan bildade samma parti avdelning en arbetsgrupp som skulle titta på alternativa varianter att ställa upp i valet med.

Om det inte blir ett Uddevalla vänstern eller liknande kanske en samlad vänster lista med Fi folk (om det mot förmodan inte blir parti) och andra vänster grupper till valet 2006.

Läs mer om avhoppet här
Eller lyssna på inslaget här

Feministerna

I helgen kommer kansk FI att bli ett parti. Dock så kommer kanske inte media och intresserade att få vara med.

Några av medlemmarna vill inte skylta med sitt medlemskap, känns ju bra att det kanske ska bli parti och några av medlemmarna inte vågar gå ut med att dom är medlemmar.

Läste ett ganska roligt inlägg hos min vän och partikamrat Marie Wickberg om ett annat ny bildat parti här.

torsdag, september 08, 2005

Tyskland nästa år!

Såg slutat på sverige - Ungern matchen igår. Inte det bästa spelat jag har sett men ett styrke prov att vi även kan vinna med lite sämmre spel.

Har nu kollat på priser till att sticka ner till tyskland i några veckor.
Verkar bli dyrt så nu är det dags att hård spara.

På allt som går att spara på!

Final biljetterna kostar 120 € för billigaste platserna.

Styrelse möte igår

Igår var det styrelsemöte med partietsdistrikt stryelse.
De va sugna på att anställa en CUF valombudsman, ska tas beslut av VU på deras nästa möte.

Annars pratades det val.
Och det verkar som det kan gå riktigt bra. Det som folk va mest oroliga för var att inte få igång medlemmarna hemma lokalt. Men vi har ett år på oss att komma på ett bra sätt.

Med resultat ifrån förra valet och de nya framgångarna för partiet så kanske folk är lite mer sugna, får man sen delat arbetet borde det inte vara några problem.

Jag funderar på att förankra ett förslag bland medlemmarna här och sen släppa det och skriva lite insändare osv (smyg kampanj) vad när hur vet jag inte än.

tisdag, september 06, 2005

Debatt om jobb

Har precis sett debatt ifrån Gnosjö om jobb.

Tyckte nästan lite synd om Mona Shalin. Hon har inte så många kompisar bland dom som anställer, enda som sa att han verkligen höll med va en kille ifrån facket.

Det va även dagens kommentar.

När företagen sparar så sparar de på människor och inte rationaliserar övriga.
Programledaren säger då att det är ju de som kostar, enligt företagen.

Företagen syftade på arbetsgivaravgiften och andra avgifter och inte lönen.

Det är Maud och alliansen som lyssnar på företagarna och gör mer av det än att bjuda på bullar och saft, som s gör.

Alliansen presenterar förslag på åtgärder. (och bjuder på bullar och saft men det är en bonus för att företagarna tar sig tid)

måndag, september 05, 2005

Otrolig helg

Ledsen att varit ett tag sen jag skrev men har varit i Ljungby och sett The Arks avslut på sommar turnen!!

Så bra!! Nu har jag sett första konserten, sista och en i mitten (Hultsfred, Lysekil och Ljungby).

I Lysekil så tog jag på Ola och fick klinka (tillsamans med några andra) på jeppsons gitarr, syrran träffade nästan hela bandet och snackade med dom innan dom skulle spela.

I Ljungby
1. Jag hade min kompis telefon (Idol-Lina ;-) och en kompis ringer till den. Jag svarar och håller upp telefonen mot scenen så han kan höra vad dom spelar, Ola salo tar telefonen och sjunger i den på scen! (jag och Lina skriker högt)

2. Ola pratar om Ljungby (vad kommer jag inte riktigt ihåg) men jag står och skriker Lysekil. Ola frågar vad är det du säger och räcker micken mot mig! (jag: jag kommer ifrån Lysekil Ola: jasså lysekil.

3. Ola är och bytar scen kläder, bandet är kvar på scen. Jag får ögonkontakt med Jepson, han gör vill du spela på gitarr gest. Jag vinkar fram honom, han räcker fram gitarren (bara mot mig) och jag får slå lite på strängarna!!

4. Jag drack det sista ur ett plastglas med vatten som dom delade ut längst fram. Vet inte varför men sträcker upp den, ola tar glaset. säger i micken, men det är ju tomt, så fick jag tillbaka det.

Efter konserten väntar jag och Lina vid deras turnebuss. Vi får prata lite med alla i bandet och en hel del med Leari och Martin, (lite om skivkontrakt Ark historia, andra spelningar osv.)

Får även krama Ola Salo!
Grymt.

På vägen hem ser vi på timmerupplaget i Byholma (just nu världens största).
Otroligt mäktigt.

Hade grymt kul med Lina hela helgen!

fredag, september 02, 2005

Heja public service

Jag tycker det är självklart att vi ska ha en offentligt finansierad public service kanal, radiokanaler och UR. Även om man nästan lika gärna kunde döpt tv avgiften till media skatt (det är det är, i stort sett). Men det är ingen fri tv eftersom det sitter politiker i ledningen. Vad är det då som är bra?

Jo de ser till att hela sverige får se de största nyheterna. De stora evenemangen (såväl kulturela som sport och en del konserter) de ökar mångfalden med en del program översatta till arabiska. Och utbildningsradion gör lättförståda program.

När 87 av de 100 mes sedda programmen kommer ifrån SVT så tycker tydligen svenska folket det också. Sen att P3 är sveriges bästa radiokanal, med humor, musik och samhälls program UTAN reklam. Underbart

Sen att utbudet på sommar dagarna inte är så bra är ju för att du ska vara ute i solen, de tar bara sitt samhälsansvar ;-)

Stockholm Live är tillbaka

Nu startar ett av sveriges bästa stand up program, stockholm live. Älskar verkligen det sättet dom driver med fördomar i det programmet.

Mer sånt!